Учени в САЩ са загрижени заради разпространението на гигантски гамбийски

...
Учени в САЩ са загрижени заради разпространението на гигантски гамбийски
Коментари Харесай

Плъхове с големината на котки и носители на маймунска шарка превземат Флорида

Учени в Съединени американски щати са загрижени поради разпространяването на великански гамбийски плъхове, които са завладяли остров в щата Флорида.

Този тип плъхове се считат за най-големите в света. Те порастват до 90 сантиметра на дължина и по мярка могат да се съпоставят със междинна котка. Тези африкански животни постоянно се отглеждат като домашни любимци, само че на остров Граси Ки се е развила локална популация от диви плъхове.

Смята се, че осемте плъха са били инцидентно пуснати в природата от търговец на екзотични домашни любимци през 2003 година Оттогава те се развъждат и се заселват острова, разяснява „ Дейли Стар “.

 Дете живяло с над 300 плъха в дома си, арестуваха майка му  Светът 1 мин. Дете живяло с над 300 плъха в дома си, арестуваха майка му   Плъхове, „ огромни колкото котки “, основават проблеми в морски курорт Светът 1 мин. Плъхове, „ огромни колкото котки “, основават проблеми в морски курорт  Бивша учителка е назначена за Светът 2 мин. Бивша учителка е назначена за " злобен разрушител на плъхове " в Ню Йорк  От „ Аз, репортерът “: Мъртви плъхове и кърпички в морето край плаж във Варна (ВИДЕО) България 1 мин. От „ Аз, репортерът “: Мъртви плъхове и кърпички в морето край плаж във Варна (ВИДЕО)  Дете живяло с над 300 плъха в дома си, арестуваха майка му  Светът 1 мин. Дете живяло с над 300 плъха в дома си, арестуваха майка му   Плъхове, „ огромни колкото котки “, основават проблеми в морски курорт Светът 1 мин. Плъхове, „ огромни колкото котки “, основават проблеми в морски курорт  Бивша учителка е назначена за Светът 2 мин. Бивша учителка е назначена за " злобен разрушител на плъхове " в Ню Йорк  От „ Аз, репортерът “: Мъртви плъхове и кърпички в морето край плаж във Варна (ВИДЕО) България 1 мин. От „ Аз, репортерът “: Мъртви плъхове и кърпички в морето край плаж във Варна (ВИДЕО)

Според Тексаския институт за инвазивни типове (T.I.S.I.), гамбийските плъхове са „ огромни, нападателни животни, които са най-опасни за посевите и дребните животни на островите във Флорида “.

Африканските плъхове, за разлика от роднините на други типове, съхраняват хранителни ресурси в торбичките на бузите си. Така те предизвикват още повече щета на околната среда, защото ядат и съхраняват повече храна едновременно.

Тези плъхове също са носители на маймунска шарка, от която през 2003 година са се заразили 71 поданици на Съединени американски щати. Някои считат, че това се е случило точно поради гамбийските плъхове.

Ситуацията във Флорида се утежнява от обстоятелството, че щатът, в това число Граси Кий, е обвързван с автомагистрала, която може да разреши на плъховете да доближат до континента.

„ Гамбийските плъхове са доста сходни на тигровите питони, които сеят безпорядък във Флорида. Те също бяха въведени в щата посредством търговията на екзотични домашни любимци “, разяснява шеф на T.I.S.I.

„ Тези плъхове бяха внасяни в Съединени американски щати в продължение на доста години, до момента в който държавното управление не ги забрани след епидемията от маймунска шарка през 2003 година “, показва Ашли Морган-Олвера.

Той отбелязва, че женски гамбийски плъх може да роди до 20 дребни за девет месеца.

В момента управляващите във Флорида се пробват да унищожат популацията на тези гризачи, с цел да предотвратят разпространяването им в други американски щати.

През октомври 2023 година беше обявено, че в Обединеното кралство управляващите не могат да се оправят с големите плъхове, които са завладяли центъра на град Бърнли в графство Ланкашир.

Жителите на града се оплакаха, че гризачите безусловно са завладяли централните улици и „ устройват банкети в кофите за отпадък измежду бял ден “. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР