В Министерството на електронното управление (МЕУ) започна процесът по удостоверяване

...
В Министерството на електронното управление (МЕУ) започна процесът по удостоверяване
Коментари Харесай

Започна удостоверяванетп на машините за гласуване

В Министерството на електронното ръководство (МЕУ) стартира процесът по засвидетелствуване на машините за гласоподаване за идните избори за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни, заяви Българска телеграфна агенция.

Екипи на МЕУ дружно със служебния министър на електронното ръководство Валентин Мундров и наблюдаващи от ДАНС тази заран влязоха в предпазената зала, където ще се прави тестването на машините. Преди това те оставиха персоналните си движимости и мобилни устройства извън. Журналистите следиха процеса онлайн на екран във фоайето на Министерството.

Вчера след края на работния ден Централната изборна комисия (ЦИК) даде седемте машини на Министерството на електронно ръководство, които бяха изтеглени за тестване, заяви по-късно пред публицисти министър Мундров.

В залата ще бъде осъществена инспекция за наличността на всички активи, които са предоставени от ЦИК. След тази инспекция, в случай че всичко е налично, ще стартира същинската работа по удостоверяването на машините, изясни служебният министър. 

Малко по-рано през днешния ден залата, в която ще се прави предпазеното засвидетелствуване на машините, както сами видяхте, беше отпечатана. Преди това всички специалисти, които влязоха в залата, оставиха своите мобилни телефони и електронни устройства, след което попълниха заявления и им бе извършен инструктаж по сигурност, уточни Валентин Мундров. 

Следващата седмица в процеса по засвидетелствуване на машините се чака да се включат и външни специалисти - от Министерството на защитата и айти експерти. 

" Колегите, които влязоха в залата, са главните специалисти. Проведена е процедура, в която са взели участие външни специалисти и на база на това те ще се причислят в границите на другата седмица ", изясни министърът на електронното ръководство.  

Той увери, че процесът по узаконяване на машините ще бъде осъществен в период според законодателството, тъй че да има машинно гласоподаване на изборите на 9 юни.

На въпрос вероятен ли е сходен сюжет с машините, какъвто имаше на локалния избор, министър Мундров сподели, че са подхванали съответните ограничения, тъй че всички да са уверени, че такава обстановка като предходната година няма да се случи.

Той уточни, че всеки жител в работно време може да пристигна в Министерството на електронното ръководство и да следи на видео екрана във фоайето процеса по засвидетелствуване на машините.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР