Финансовият министър Владислав Горанов изчисли, че поне 10% от населението

...
Финансовият министър Владислав Горанов изчисли, че поне 10% от населението
Коментари Харесай

Държавата не знае защо 393 хил. българи нямат здравни осигуровки

Финансовият министър Владислав Горанов пресметна, че най-малко 10% от популацията няма средства или не желае да си заплаща здравните осигуровки.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Здравното министерство взема на ръчно ръководство лечебните заведения

Това ще става посредством нов обединен финансов стандарт, ориентиран към икономисване на средства
1 апр 2018
Финансовият министър е знаел овреме за задълженията на здравната каса

Управителят на НЗОК доктор Камен Плочев се оказа прав, само че това не значи, че няма да бъде заменен
19 мар 2018
Черната каса на страната

Скандалът за отговорностите към непознати здравни каси извади на ярко главния проблем в здравната система - парите в нея не стигат
23 фев 2018 Общо 719 хиляди българи нямат здравни вноски, излиза наяве от отговор на въпрос към финансовия министър Владислав Горанов, заложен от Лало Кирилов от Българска социалистическа партия. Най-голям е делът на неосигурените по аргументи, които страната не е показала. Следват ги безработните, които нямат право страната да ги обезпечава. Те са 233 хиляди души. Самоосигуряващите се лица, които не са си платили здравните вноски са 57 хиляди, а тези, които са заявили и не са внесли парите си за здраве, са 22 хиляди

Без осигуровки за здравна помощ са общо 10 хиляди бежанци, за които бюджетът не заплаща нищо. Заради неплащане на здравни вноски всеки пълновръстен може да загуби правото на безвъзмездна здравна помощ. Това постоянно се случва на завършващите приблизително обучение, които аплайват в университет или си търсят работа.
В интервала от завършването до започването на образователната година или подписване на трудов контракт, те би трябвало да се обезпечават сами, с цел да не изгубят здравните си права. В тази рубрика са попаднали 6000 младежи, излиза наяве от отговора на Горанов.

Всички тези пациенти имат право да употребяват единствено безвъзмездна незабавна помощ и да бъдат лекувани в незабавните отделения на лечебните заведения. Ако, обаче, се наложи интервенция или престой в лечебните заведения, те би трябвало да бъдат платени в брой от самия пациент или обществените служби, в случай че се потвърди, че той няма никакви доходи и имущество. В бюджета на здравната каса са планувани средства за възнаграждение на следенето на бременността и за раждане на пациентки без осигуровки, както и за реанимация и лекуване на психиатрични и кожни болести на пациенти без здравни вноски. Техният общ размер е 5.7 млн. лева

Според отговора на депутатския въпрос българите към края на 2017 година са общо 8.387 млн. души. От тях, обаче, 1.475 млн. души живеят, учат или работят в чужбина и не се обезпечават там.
Здравноосигурените са 6.193 млн. души, като за 2.735 млн. от тях заплаща страната.
В случая става въпрос за пенсионерите, които са 2.169 млн. души към края на предходната година по данни на Национален статистически институт. Освен това страната заплаща здравни вноски и на децата до 18 години, които са 989 221.

Така се оказва, че в цифрата на обезпечените от страната не са включени част от децата, както и държавните чиновници, работещите в армията, полицията и правосъдната система. Общо всички те са над 232 хиляди Техните осигуровки, както на пенсионерите и децата се заплащат от бюджета, т.е. от налозите на всички останали. Освен това страната обезпечава бременните дами, майките с деца, бойците, хората с увреждания и така нататък

Между 1.7 и 2 млн. души са работещите в частния бранш и самоосигуряващите се, които са с платени осигуровки за здраве.

През тази година е планувано в бюджета на здравната каса от частния бранш да дойдат 2.6 милиарда лева от здравни вноски, а страната да заплати за обезпечените от нея 1.2 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР