Фестивалът на българския бит и култура Бъдеще с традиции започна

...
Фестивалът на българския бит и култура Бъдеще с традиции започна
Коментари Харесай

Караянчева откри фестивала „Бъдеще с традиции”

Фестивалът на българския обичай и просвета „ Бъдеще с обичаи ” стартира с най-дългото хоро на Новия мост на река Арда в Кърджали. То бе съпровождано от 101 каба гайди, отпред на шествието гвардейците от Ученически отряд при ЕГ ”Христо Ботев ” носеха 10 –метров народен трикольор. През цялото време хорото водеше ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчава, развявайки българското знаме, до нея бяха регионалният шеф Никола Чанев и министърът на туризма Николина Ангелкова.Пъстрото хоро, в което участваха танцьори от фолклорни клубове и сформира от Източните  Родопи, също посетители от Ксанти и жители, завърши до паметника на Васил Левски в центъра на града.

Тазгодишното трето издание на Фестивала на българския обичай и просвета бе намерено пред Паметника на освободителите в Градската градина.  

„ За да усетиш Родопа планина, има няколко неща, които би трябвало да почувстваш. Първо, това е родопската ария, която се пее със сърцето, второ - родопската каба гайда, няма по какъв начин да си в Родопите и да не опиташ от родопската баница ”, сподели на откриването на фестивала ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчава. Тя поздрави участниците и пожела на гостите, след година да доведат другари и близки, с цел да усетят хубостта и гостоприемството на Кърджали, който е едно прелестно място в България. Присъстващите бяха приветствани и от регионалния шеф Никола Чанев и от министъра на туризма Николина Ангелкова с благопожелание да пазят и развиват богатите национални обичаи на този край.

Празникът продължи със своебразно надиграване, в което се включиха  15 състава от Кърджали, Крумовград, Хасково,с. Припек и  Ксанти.Алея на занаятите представяше направа на кукли, дърворезба и украшения, вниманието на посетителите бе привлечено и от специфична фотоизбопа „ Кърджали – преди и в този момент ”. По същото време всяка една от седемте общини в област Кърджали бе подредила собствен щанд с кулинарни специалитети.Кърджалийци и гостите имаха опция да опитат над 300 баници - къпана, със сирене,  локум, месо, тиква. Тарелката бе на цена 1 лева като събраните средства са за благотворителна идея.

Организатори на Фестивала „ Кърджали – Бъдеще с обичаи -  Кърджали 2019 “ са Областната администрация, Министерството на туризма и Занаятчийската камара под патронажа на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР