Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде заповед в събота

...
Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде заповед в събота
Коментари Харесай

FAA приземи над 170 Boeing 737 Max 9 след инцидента с Alaska Airlines

Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) издаде заповед в събота за краткотрайно прекъсване на полетите на десетки Boeing 737 Max 9 за инспекции, ден откакто американската самолетна компания Alaska Airlines извърши спешно кацане на аероплан от тази настройка, тъй като панел от фюзелажа му падна по време на полет.

Изображения и видео на полет 1282 на Alaska Airlines, споделени в обществените медии, демонстрират зейналата дупка и пасажери, употребяващи кислородни маски, преди самолетът да се върне в Портланд малко след политане за Онтарио, Калифорния, в петък следобяд.

Директивата за изключителна летателна валидност на FAA ще засегне към 171 самолета по целия свят и се ползва за американски самолетни компании и превозвачи, работещи на територията на Съединени американски щати, показва организацията. Alaska Airlines и United Airlines обявиха късно в събота, че стопират целия си флот от Boeing 737 Max 9.

Няма съществени пострадвания при случая по време на полета на Alaska Airlines, съгласно федералните чиновници по сигурността. На борда е имало 171 пасажери и шестима членове на екипажа.

„ Безопасността ще продължи да ни управлява при вземането на решения, до момента в който подкрепяме следствието на полет 1282 на Alaska Airlines “, показва в изказване админът на FAA Майк Уитакър.

Националният съвет по сигурност на превоза (NTSB) стартира следствие на случая в Alaska Airlines, разказан като „ избухлива декомпресия на изхода на прозореца “, съгласно Сара Нелсън, президент на Асоциацията на стюардесите-CWA.

На брифинг за пресата в Портланд събота вечер ръководителят на NTSB Дженифър Хоменди помоли обществеността за помощ при намирането на изчезналата врата на самолета. Тя съобщи, че е нямало пасажери, седнали на седалката, която е най-близо до панела, или на междинната седалка на реда, където е била вратата. Тя добави, че е шанс, че самолетът към момента се е издигал, а не е бил на височина, на която пасажерите и екипажът се движат през кабината.

„ Можехме да приключим с нещо по-трагично “, сподели тя.

„ Безопасността е наш главен приоритет и ние надълбоко съжаляваме за въздействието, което това събитие оказа върху нашите клиенти и техните пасажери “, се споделя в изказване на Boeing от събота. „ Ние сме съгласни и изцяло поддържаме решението на FAA да изисква незабавни инспекции на самолети със същата настройка като засегнатия. “

Компанията декларира, че поддържа следствието на NTSB.

„ Ние сме по отношение на FAA, с цел да определим каква, в случай че има такава, спомагателна работа е нужна, преди тези самолети да бъдат върнати в употреба “, се споделя в известие на Alaska Airlines, която анулира 160 полета, засягайки 23 000 клиенти.

FAA споделя, че инспекциите ще лишават сред четири и осем часа на аероплан.

Има 215 самолета Boeing 737 Max 9 в употреба по целия свят, съгласно компанията за авиационни данни Cirium. В допълнение към United и Alaska, други оператори включват Aeromexico, Turkish Airlines, Icelandair и Copa Airlines от Панама.

Турският авиопревозвач Turkish Airlines също краткотрайно изтегля петте си самолета Boeing 737 Max 9 за инспекция, заяви представителят на самолетната компания Яхя Юстюн в обществената мрежа X. Самолетите ще останат на първото летище, на което се приземят, посочи той.

Европейската организация за авиационна сигурност (EASA) разгласи, че ще приложи инструкциите на FAA, само че в същото време посочи, че нито една самолетна компания от Европейски Съюз сега не употребява „ самолети от засегнатата настройка “.

В края на предходната година Boeing прикани самолетните компании да ревизират самолетите за „ вероятен “ развинтен болт в системата за ръководство на руля, последният от поредност индустриални недостатъци на самолетите Boeing, които постановиха спомагателни инспекции и забавиха доставките.

Антъни Брикхаус, професор по аерокосмическа сигурност в университета Ембри-Ридъл, споделя, че сходен случай е извънредно необичаен.

„ Да забележим зейнала дупка в аероплан не е нещо всекидневно. По отношение на сигурността на въздухоплаването бихме нарекли това структурна щета. Инцидентът също по този начин е увещание да държите защитния си колан закопчан, когато седите, прибавя той, представен от CNBC.

Boeing 737 Max 9 е по-голяма версия на най-продавания аероплан на Boeing - 737 Max 8.

Мащабни прекъсвания на самолети от FAA или други авиационни управляващи са необичайност. FAA деликатно изследва Boeing 737 Max, откакто през 2019 година имаше две съдбовни произшествия в границите на към пет месеца една от друга. Съединени американски щати анулира възбраната си за полети на самолетите в края на 2020 година след актуализации на софтуера и образование.

Два други модела на Max, най-малката и най-голямата версия, към момента не са получили позволение от организацията да влязат в комерсиална приложимост.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР