ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел

...
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел
Коментари Харесай

Инвестираме във високо качество и първокласни локации

" ФеърПлей Пропъртис " АДСИЦ е акционерно сдружение със специфична капиталова цел за вложение в недвижими парцели. Акциите му се търгуват на Българската фондова борса от 2006 година (FPP). Активите в портфолиото на сдружението са носители на голям брой национални и интернационалните награди. Управлението на парцелите е предоставено на " ФеърПлей Интернешънъл " АД и сдружения от неговата група. " ФеърПлей Пропъртис " АДСИЦ е акционерно сдружение със специфична капиталова цел за вложение в недвижими парцели. Акциите му се търгуват на Българската фондова борса от 2006 година (FPP). Активите в портфолиото на сдружението са носители на голям брой национални и интернационалните награди. Управлението на парцелите е предоставено на " ФеърПлей Интернешънъл " АД и сдружения от неговата група. Как се разви бизнесът на компанията през 2022 година?
През 2022 година успяхме да завършваме покупко-продажбите по придобиване на Hill Tower и FPI Business Center. И двете здания се намират в регион " Лозенец ", в най-атрактивната част за вложения в столицата, и са изцяло отдадени. След тези транзакции сдружението има към този момент три бизнес здания в София. Приходите от тях са в основата на финансовите резултати за миналата година. В края на 2022 година подновихме контракта за още пет години с алтернатива за спомагателни пет години с най-големия ни наемател Teva, които пренаеха 7.4 хиляди кв.м във FairPlay Business Hub. Договорът е основен и за нас е привилегия да имаме постоянни и дълготрайни връзки с подобен наемател.

Изпълнихме решение на общото заседание на акционерите от 2022 година, като придобихме неподвижен парцел в центъра на гр. София и изграждащата се в него постройка FPI City Tower. Финансирахме придобиването със средства, привлечени посредством емисия варанти, които сдружението емитира в средата на 2022 година Успешно организирахме две подписки за практикуване на правата по издадените финансови принадлежности, като капиталът беше повишен с 24 млн. лева На 12.04.2023 година завърши третата процедура, в хода на която бяха привлечени в допълнение 5.5 млн. лева, които влагаме в градежа на плана.

Сезон лято 2022 беше сполучлив за ваканционно населено място " Санта Марина " - доминираха български туристи, доста притежатели на жилища удължиха престоя си в комплекса, случиха се и доста препродажби на парцели, което от своя страна докара и до един по-различен микс от жители.
Реклама
Комплексът " Св. Иван Рилски " в Банско бе отличен с премия за най-хубав 4-звезден планински СПА хотел през 2022 година, откакто претърпя огромна реставрация. Наградата е доста скъпа и всички сме горди с признанието, което екипът на СПА " Ризорт Св. Иван Рилски " получи от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Радвам се, че трудът им е оценен освен от нас като вложител, а също по този начин и от експертите в сектора и най-много от гостите на хотела. Управлението е поверено на екип с дълготраен опит, който съумя да преведе комплекса както през компликациите и рестриктивните мерки по време на пандемията, по този начин и през процеса на реставрация. Екипът изготви нов бизнес проект и цялостна визия за развиването на хотела като целогодишна All Inclusive дестинация, влагайки доста старания хотелът да предложи на своите посетители услуги с непрекъснато високо качество и да се утвърди като знак на гостолюбие и комфорт. Обратната връзка, която получаваме от гостите, е за извънредно изцяло прекарване и атмосфера в хотела. Наблюдаваме завръщане на българите в родните ски курорти, като нощувките в хотела са повече от предходните години, в това число и преди пандемията, а удобствата и опциите за пълноценна СПА отмора го вършат желан избор.

Възползвахме се от измененията в секторното законодателство, с които се сътвори опция да раздаваме и шестмесечен дял, като наша цел е акционерите ни да получават регулярни заплащания и рентабилност от инвестицията си.
Какво е въздействието на инфлацията върху бизнеса ви, какви промени в пазара отбелязвате?
- В началото на годината индексирахме наемите в офис постройките ни съгласно инфлационния напън, с което посрещнахме растежа на разноските по поддръжка и увеличените цени на комуналните услуги. Независимо от наложилия се на пазара на офиси след пандемията хибриден работен модел по-голямата част от фирмите задържат наетата повърхност, до момента в който изчакват смяна в настройката на чиновниците си за повече време в работна среда. Условията за кредитиране в България към момента са конкурентни, като почналото усмиряване на инфлацията и по-малката възможност централните банки да продължат да стягат паричната политика ни дават известно успокоение и небосвод пред капиталовите ни проекти.
Какви са главните провокации пред вашия бизнес?
- Войната в Украйна измести по новост пандемията от ковид-19, като даде по-бърз ход на така и така възходящата себестойност на първични материали и материали. В същото време военният спор е и измежду главните аргументи огромна част от притежателите на ваканционни парцели във в.с. " Санта Марина " да не дойдат и тази година в комплекса. Текущите ни вложения и цената на финансирането ускоряват вниманието ни към подбора на снабдители и подизпълнители, както и договарянето с тях на преференциални условия, които да ни разрешат да сме конкурентни на пазара на недвижими парцели.
Реклама Планирате ли нови вложения?
- Наскоро придобихме неподвижен парцел с повърхност 5 дка в землището на гр. Созопол, м. Света Марина. Имотът e с отреждане за " Курортен хотел, почивен дом ", денивелацията е в посока морския бряг с отлична панорама към залива и към къмпинг " Златна рибка ". Районът, в който се намира парцелът, е с доста добра комуникативност по отношение на пътната транспортна мрежа и с директен достъп от основния път Бургас - Созопол. В съседство се намира в.с. " Санта Марина ". Притежаваме прилежащите парцели, като с новата инвестиция общата повърхност на парцелите ни възлиза на над 20 дка. В момента изследваме опциите за строителство, като при взимане на решение ще се съобразим с настоящите трендове при търсенето на ваканционни парцели от евентуалните клиенти.
Каква е 2023 година за компанията?
- Използвахме пролетта, с цел да работим по развиването на Етап II на ваканционно населено място " Санта Марина " за да създадем по-ефективно потреблението на съществуващите активи на " ФеърПлей Пропъртис ". Конкретна цел за нас продължава да бъде удължение на сезона, надлежно и времето, през което се употребяват построените към този момент активи - ресторант, търговски пространства и уелнес зоната. Инвестирахме в възобновяване на конферентната зала, което ще увеличи броя събития и корпоративни мероприятия, както и интереса към ресторант " Вива Маре ". Обновихме напълно пицарията и басейна към нея, както и намиращите се в непосредствена непосредственост фитнес и фризьорски салон с нов актуален и грациозен дизайн, който подхожда на архитектурния жанр на комплекса.

Повечето реновирани обекти са към този момент отдадени чартърен със средносрочни контракти, с което обезпечихме както професионалното им ръководство, по този начин и постъпването на регулярен доход в сдружението.

Изграждането на FPI City Tower напредва, като чакаме до началото на есента грубият градеж да бъде приключен. На ход е екипът на TAL Engineering, на които възложихме направата на фасадата на постройката. Влагаме доста време и старания, с цел да осъществяваме плана по отношение на най-високите стандарти за качество и иновативност. Строителството върви по проект и чакаме постройката да посрещне своите наематели и ползватели в края на 2024 година Радваме се на засилен интерес към плана, водим диалози с няколко огромни интернационалните компании, за които премиум местоположението и високият клас офиси са цели, удовлетворяващи потребностите им от комфорт и авторитет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР