ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Си Дзинпин ще открие конгрес на ККП в момент, когато Китай е изправен пред редица предизвикателства

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Китайският президент Си Дзинпин ще застане на подиума в неделя и ще открие исторически конгрес на ръководещата комунистическа партия, на който се чака да завоюва трети мандат и да затвърди позицията си на най-могъщия началник на Китай след Мао Цзедун.

Конгресът се организира в комплициран миг, когато стопанската система на страната е наранена от водената от Си политиката за нула коронавирус, а поддръжката му за съветския президент Владимир Путин отчужди още повече Китай от Запада.

Въпреки това дипломати, икономисти и анализатори споделиха пред Ройтерс, че Си е на път да затвърди властта си.

Конгресът в Дома на националните събрания на площад " Тянанмън " ще продължи към три седмици и в него ще вземат участие близо 2300 делегати, които ще заседават главно при закрити врата. В китайската столица бяха наложени по-строги ограничения за сигурност и за надзор против разпространяването на ковид.

На стоманодобивните фабрики в близката провинция Хъбей е било подредено понижат работата си, с цел да се усъвършенства качеството на въздуха, сподели източник от сектора.

Откакто Си встъпи в служба преди 10 години, китайските политики станаха все по-непрозрачни и в този момент анализаторите могат единствено да допускат кои хора ще заемат основните постове и до какво ще доведат новите назначения.

Въпреки това малко на брой чакат обилни отклонения от курса, общопризнат по време на третия мандат на Си. Неговият главен фокус попадна върху политики, които приоритизират сигурността, твърдата дипломация, мощната войска и увеличението на натиска за завладяване на Тайван.

Конгресът ще приключи с представянето на новия Постоянен комитет на Политбюро (ПКП). Това е първокласен, седемчленен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), в който Си се очерта като преобладаваща фигура.

" Има възможност новият (ПКП) да бъде (съставен) безкомпромисно " от хора, правилни на китайския президент, споделя някогашният английски посланик Чарлз Партън, който е помощник в основания в Лондон Съвет по геостратегия.

Конгресът евентуално ще стартира с продължителна, излъчена по малкия екран тирада на Си, в която той ще очертае необятен набор от цели през идващите пет години. С това ще бъде сложено началото на развой на кадрови промени по върховете на партията и държавното управление, който ще се проточи с месеци и ще приключи през март с годишната сесия на Народното събрание.

Третият мандат, който ще си обезпечи Си, ще бъде невиждан за последните десетилетия, когато водачите на ККП оставаха на поста два мандата. Ще се нарушат и други правила, защото съгласно анализатори не се чака да бъде посочен правоприемник на 69-годишния Си. а това е индикация, че той възнамерява да остане на власт даже за още по-дълго време.

Мистериозният човек

Наред с новия състав на ПКП, наблюдаващите на процесите в Китай се вълнуват най-силно от въпроса кой ще бъде определен за нов министър председател, откакто Ли Къцян освободи поста през март. Тази служба е натоварена с тежката задача по ръководството на втората най-голяма стопанска система в света.

Сред " нормалните обвинени " са няколко високопоставени партийни членове, само че никой от тях не е възприеман като явен избор за правоприемник на Ли, а тази неустановеност е необикновена.

Още повече че съгласно някои анализатори в днешно време персоналните възгледи нямат изключително значение. Си в профил фигурите, считани за " реформатори ", в полза на икономическите си политики, които са все по-държавно насочени и националистически стимулирани.

" Има от ден на ден доказателства, че през последните няколко години решенията за покачвания все-по рядко са се взимали въз основа на технократски качества, каквито може да се чака, че имат новаторски настроени фигури, и все по-често - предвид на лоялността към Си Дзинпин. Така че съгласно мен в действителност би трябвало да забравим за концепцията за промени ", сподели Марк Уилямс, който е основен икономист в отдела за Азия в компанията " Кепитъл икъномикс ".

Очаквания

Речта на Си при откриването на последния конгрес на ККП през 2017 година беше значително оптимистична и включваше амбициозни проекти за преобразяване на Китай във водеща международна мощ до 2050 година В своето изявление, което продължи близо три часа и половина, той загатна думата " промени " 70 пъти.

Оттогава конюнктурата се промени трагично: китайската стопанска система беше наранена от рестриктивните мерки против разпространяването на ковид, имотният бранш бе връхлетян от съкрушителна рецесия, а рестрикциите за софтуерния бранш, наложени под мотото за " общ разцвет ", провокираха нежелателен резултат.

В световен проект връзките на Пекин със Запада доста се утежниха.

Инвеститори и безчет ядосани китайски жители се надяват конгресът да постави крайъгълен камък, след който Китай да стартира да отслабва политиката си на нула коронавирус. Все по-вероятно е обаче те да останат разочаровани, защото тази седмица Пекин неведнъж удостовери ангажираността си с въпросния метод.

Освен това някои анализатори споделят, че е малко евентуално конгресът да провокира някакви непосредствени или трагични промени в политиката за възкръсване на стопанската система, чийто растеж тази година съгласно прогнозите ще бъде към три % - доста по-нисък от формалната цел от 5,5 %.

" Не чакаме да има някакви съществени политически промени до март идната година, изключително що се отнася до знаковата тактика за нула коронавирус и до невижданите ограничавания върху китайския заможен бранш ", пишат анализатори от финансовата компания " Номура ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР