ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Байдън намеква за рискована смяна на политиката относно независимостта на Тайван

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Завоалираното заричане на президента Джо Байдън, влезнало във водещите вести, че американските сили ще защитят Тайван от китайско нахлуване, бе негов намек за възможна смяна в политиката на Съединени американски щати в поддръжка на правото на острова на самоопределяне.

Макар Белият дом да постави старания да изясни, че това напълно непосредствено изказване на Байдън за отбраната на острова, към който Китай има искания, направено в изявление в неделя, не значи смяна в политиката, някои анализатори споделят, че той може би е саботирал - съзнателно или не - мнението на Съединени американски щати да не заемат позиция във връзка с независимостта на Тайван.

Китайският водач Си Цзинпин от дълго време се заканва да сложи Тайван под контрола на Пекин и не изключва това да стане с потреблението на мощ. Демократично ръководен Тайван остро стачкува против претенциите на Китай, само че споделя, че няма потребност да афишира самостоятелност, тъй като към този момент е самостоятелна страна.

Американски представители, измежду които държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на защитата Лойд Остин подчертаха по-рано тази година, че Съединени американски щати не поддържат независимостта на Тайван. Техните гаранции са част от прилежно поддържана десетилетия наред неангажираща политика за обезсърчаване на Китай да не подхваща непровокирано нахлуване, както и за увещание на Тайван да не афишира публично самостоятелност. В речника на Вашингтон това е известно като „ двойно въздържане “.

В предаването " 60 минути " на Си Би Ес обаче Байдън сподели, че въпреки той да не го предизвиква да го направи, решението е на Тайван. " Тайван самичък прави преценките си за независимостта. Ние не ги насърчаваме да станат самостоятелни. Това е тяхно решение “, сподели Байдън.

ДУМИТЕ НА БАЙДЪН РАЗЕДИНЯВАТ

Критици на президента настояват, че Китай ще схване неговите мнения като негласна поддръжка за оповестяването на самостоятелност, което е " алена линия " за Пекин. Те споделят също, че мненията на Байдън по-скоро ускоряват враждебността, в сравнение с афишират ангажимент за отбрана, защото Пекин вероятно към този момент позволява, че Вашингтон ще отбрани Тайван.

" Проява на променчивост е да казваш, че политиката на Америка към Тайван е непроменена, до момента в който твърдиш, че Съединени американски щати поемат уговорката да се бият за Тайван и че Тайван самичък прави преценките си във връзка с независимостта ", декларира Крейг Сингълтън, специалист по Китай във Фондацията за отбрана на демокрациите. Пекин евентуално ще се обезпокои, че Байдън внушава, че Тайван може самичък да взема решение дали да е самостоятелен, прибавя той.

Координаторът към Белия дом за Индийския и Тихия океан сподели на демонстрация в понеделник, че думите на президента " приказват сами за себе си ", откакто някои републиканци, включително сенатор Бен Сас, похвалиха мненията на президента и упрекнаха Белия дом за стъпката обратно.

" Президентът директно удостовери отдавнашната политика на Съединени американски щати за един Китай “, сподели Ейдриън Уотсън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Байдън събра поддръжка и от някои съдружници на Съединени американски щати като Виктория Чмилите-Нилсен, председателка на литовския Сейм, която сподели за Ройтерс, че думите на Байдън са " съдържателни и навременни ". " Мисля, че това е мощно изказване и несъмнено добър звук ", сподели тя.

„ ПРЕЦИЗНОСТ В ЕЗИКА “

Външното министерство на Тайван реагира на изказването на Байдън, като изрази своето „ откровено утвърждение “ за неговата непоколебима поддръжка за острова. Говорител на китайското посолство във Вашингтон сподели, че Съединени американски щати не би трябвало да изпращат неправилен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, с цел да не рискуват да подкопаят мира в Тайванския пролив и връзките сред Китай и Съединени американски щати.

Според Джъд Бланчет, специалист по Китай към Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, изказването на Байдън по-скоро обърква, в сравнение с обяснява политиката на Съединени американски щати. „ Въпросът, по който прецизността в езика е първостепенна, е говоренето за нашата тайванска политика “, споделя Бланчет. „ Ако ще вършим фундаментална смяна в политиката и че ще защищаваме Тайван, дори в случай че те разгласят самостоятелност, то това е нещо, което заслужава доста по-солидна полемика, в сравнение с всички да бъдат осведомени в едно 60-минутно изявление “, прибавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР