ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ръст на инфлацията, но и все повече инвестиции: как го постига Ердоган?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Инфлацията в Турция приближава 100%, цената на лирата пада, само че страната продължава да бъде привлекателна дестинация за вложители. Географското разположение на Турция сред Европа, Азия и Близкия изток, инфраструктурата и огромното предложение на работна ръка са измежду преимуществата, които притеглят задграничните вложители макар икономическите проблеми, разяснява шефът на капиталовата работа към турския президент Бурак Далиоглу пред " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ).

Далиоглу акцентира и географската непосредственост до европейските страни, където Турция осъществя половината си експорт, като предимство на страната.

Бизнеси от Русия и Украйна се местят в Турция

По данни на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване в последното десетилетие вложителите са надалеч по-предпазливи по отношение на Турция. Преките чисти вложения в сраната са намалели с една трета в интервала 2015-2020 година Сега обаче вложенията още веднъж се повишават, твърди Далиоглу. Миналата година в страната са вложени 14 милиарда $, 5 от тях - в недвижими имущество.

Геополитическата обстановка сега е от изгода на турските пазари. От началото на войната в Украйна редица компании както от Украйна, по този начин и от Русия, местят активността си в Турция. Но освен те. Делиоглу показва още няколко образеца за компании, които са вложили в страната - измежду тях са стилната къща " Boss” и американската хранителна компания " Kraft Heinz ".

Политическата и икономическа неустановеност отблъсква някои вложители

Не всички компании обаче са склонни да подценен икономическите и политически проблеми в Турция. Някои производители напущат страната. Най-голямата испанска банка BBVA, която е мощно ангажирана в Турция, отбелязва, че хиперинфлацията води до проблеми за финансовата институция. От BBVA дефинират последствията върху облагите ѝ като " по-болезнени от очакваното”. Същото се отнася и за австрийските пощи, които вършат огромни облаги в турски лири, само че те се стопяват след превалутирането.

Проучване на Германо-турската комерсиална камара демонстрира, че от ден на ден компании са скептични във връзка с вложенията в Турция. Причините включват слабата валута, високата инфлация и възходящите цени на силата и суровините. В персонални диалози вложители разясняват, че избират да изчакат и резултата от идните избори в Турция през идната година, добавя ФАЦ.

Икономическата политика на Ердоган е противоречива

Въпреки че икономическото развиване на Турция под ръководството на Ердоган е релативно положително, несигурността в политическото му държание затрудняват вложенията. Властите в Анкара настояват, че инфлацията и отслабената валута са краткотрайни феномени, с които държавното управление ще се оправи, само че е належащо време. Според рейтинговата организация " Fitch " обаче турската икономическа политика е все по-непредсказуема.

Повишаването на главните лихвени проценти не е политически осъществимо, разясняват от организацията. Поради това държавното управление се пробва " посредством контролиране и надзор на финансовите потоци да усили валутните буфери на централната банка, да управлява отпущането на заеми и да усили потреблението на деноминирани в лири финансови инструменти”. Далиоглу е уверен, че Ердоган ще успее да позволи казусът с повишаването, тъкмо както преди 20 години, когато беше определен на поста поради хиперинфлацията, е овладял обезценяването на лирата. " Този екип е потвърдил, че може да ползва сполучливи политики”, твърди шефът на капиталовата работа.

Инфлацията ще продължи да е висока

Самият Ердоган споделя, че инфлацията ще бъде понижена до първото тримесечие на 2023 година. Според изследване на осведомителната организация " Ройтерс” до тогава тя би могла да спадне в най-хубавия случай до 50,8%. Предвижданията са за намаление на инфлацията до 34,4% в края на идната година и до 20 на 100 чак в края на 2024 година Икономическата стратегия на Ердоган натъртва на износа и кредитирането, с цел да подтиква растежа, макар че икономистите и съпротива остро подлагат на критика тази политика. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че икономическото напрежение понижава поддръжката за президента, отбелязва " Ройтерс ". Президентските избори в Турция ще се проведат през юни 2023 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР