ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Осман Октай: БСП ще вземе мандата, но правителство няма да има

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
- Господин Октай, предстоящо, ГЕРБ върнаха мандата. След консултациите при президента ще се случи ли парламентарно болшинство сред старите съдружни играчи- Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България? У кого прогнозирате, че ще отиде третия мандат?

- Третият мандат ще бъде връчен на Българска социалистическа партия - има поредност разумни пояснения за това.Те при всички случаи са пред останалите обединения, които желаят да го получат - Има Такъв Народ и Демократична България. Но това, което следим в държанието на тези, които чакат да получат мандат, знаейки, че няма по какъв начин да се осъществя, е за подготовка на предизборна акция през октомври. А тези, които ще получат мандата разчитат на това, че тяхната акция ще бъде в медиите най-малко повече от 30 дни-в рамките на 45 дни.

- Казвате в прав текст, че мандатът ще отиде при социалистите, само че държавно управление няма да има?

- Точно това споделям, да. Още към февруари го споделих в медийното пространство и за жалост се случи. Всички ние би трябвало да се готвим за висока изборна интензивност, с цел да може този път да има по-легитимно присъединяване на гласоподавателите с най-малко 50%.

- Защо Политическа партия не съумяха да откликнат на „ Големите очаквания “, не по Дикенс, и да трансформират протестната сила в промени? Кое ги спъна?

- Спънаха ги съдружните им сътрудници и метода, по който се конструираха като коалиция. Явно бяха подведени от прекомерно положителни планове и страст, че всички са загрижени за развиването на страната. А в политиката постоянно нещата са разнообразни. На първо място излизат партийните, и по-късно личностните ползи. За това беше доста комплицирана обединението. Те позволиха чисто прагматични неточности. Не одобриха проект за деяние за първите три месеца, за идващите и така нататък, както и управителни органи, които са виновни за дейностите. Чак в този момент, когато към този момент се провалиха, започнаха за приказват за сходна стратегия за идващите 6 месеца, само че всичко е доста закъсняло.

- Много анализатори смятат, че нови избори ще повторят остарелия пъзел. Според други, консервативна коалиция сред " Български напредък " на Стефан Янев, Вътрешна македонска революционна организация и Изправи се.БГ на Мая Манолова ще измести Възраждане от второто място, което им сочат сациолозите. Дайте Вашата прогноза, която постоянно се оказва вярна, за това, по какъв начин ще се подредят партиите в идващите избори?

- Такава коалиция няма да има. Български напредък ще излязат независимо на тепиха. Все още не е позната на огромна част от гласоподавателите, по тази причина излизат толкоз ниски резултати от изследванията през последната седмица. При всички случаи, престижът на Стефан Янев е на втора позиция, след президента. Тепърва би трябвало да положат старания да показват, че Янев е индивидът, основал Български напредък. Ще имат положителни резултати и ще имат отношение към идващото ръководство на страната.

- Как ще играе този път Движение за права и свободи? Освен на своите гласоподаватели, на кого различен ще заложи?

- Движение за права и свободи на предишните избори есента, в случай че не беше получило близо 90 000 гласа, проведени от Ердоган, плюс към 70-80 000 от следен, платен избор от ромите в Северозападна България и други елементи на страната, във вътрешен проект имаха към 170 000. Това към този момент е злополука за тях и през целия мандат нападнаха Бойко Рашков, че е репресирал гласоподавателите им. Сега би трябвало от близко да следим държанието на Анкара и Ердоган дали още веднъж ще обезпечи този капацитет. И дали обръчите ще имат опция да обезпечат този ромски следен избор. Ако не го обезпечат и нямат поддръжката от Анкара, ще имат резултати някъде към 170-180 000 гласа отново. Както те, по този начин и ГЕРБ, са наречени партии на статуквото и са обречени да бъдат в доста тежка изолираност. Не споделям мнението на Политическа партия, че в случай че партиите се разграничат от техните лидери- Борисов, Доган, Пеевски, ще може да се работи с тях. Това са нереалистични неща. По-скоро гласоподавателите би трябвало да решат да не престават ли да гласоподават за тези партии, които съставляват задкулисието и корупцията в България. Виждате отчетите на Европейския парламент. Могат да бъдат блокирани евросредства поради корупцията, бездействащата прокуратура и неангажираните политически сили за законодателство против корупцията.

- Как ще преодолеем апатията и негласуването, подбудени от всеобщото омерзение на хората от елита и неговия морал? Основното нещо, за масовостта на вота и действителната представителност на парламентарната народна власт?

- Често приказвам, че през тези последни 32 година, политическите обединения направиха по този начин,че хората да не имат вяра, че с техния избор нещо ще се реши в вярна посока. И дотам, че политическите водачи злорадстваха, че в ниска изборна интензивност могат да осъществят купения и следен избор, без оглед на публичните настроения. Но от две години има изменена обстановка на протестната вълна за смяна. Затова и партиите на статуквото са изпаднали в изолираност. Друг е въпросът, до каква степен партиите на смяната схващат упованията на хората. Ключова роля в идващите избори ще изиграе тази млада сила, която непринудено излизаше 20 година на площадите. Те ще въздействат на по-възрастните си роднини-бащи, майки, баби и дядовци,за да бъдат включени и те в този развой. Тази сила срина изборните резултати даже на стогодишвана партия Българска социалистическа партия. От милиони гласоподаватели, паднаха на 400 000 гласа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР