ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Булгаргаз, руският газ и високите цени: какво се случва в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От времената, когато " Мултигруп " искаше да уреди " Газпром " с газопреносната мрежа на България, разтърсванията в бранша нормално са буревестник. Сега ги провокира промяната на борда на държавната компания " Булгаргаз ". Правителството аргументира рокадата не просто с несвършена работа, а с дейности срещу националните ползи, довели до повишаване на газа и 1,5 милиона лв. вреди дневно (по калкулации на енергийния министър Александър Николов). Бившето управление е " сдържало " доставките на по-евтиния през 2021 година азерски газ и по този начин е дало приоритет на съветския, от който България е мощно подвластна. Не е загадка, че в случай че Азербайджан скапе контракта с " Булгаргаз ", частни компании имат интерес да поемат доставките.

Какво се случи през последните дни?

Последва замяна на удари сред наранени и ръководещи. Така да вземем за пример някогашният началник на " Булгаргаз " Николай Павлов може да се окаже с обвиняване след следствието, което тече. Но и към новото управление на " Булгаргаз " не е умерено: бе обявено, че то е продало 37 400 мегаватчаса посредством държавната газова борса на частни компании, изнесли синьото гориво в Румъния. В сходни продажби беше махленски отстраненият ръб на компанията - неотдавна вицепремиерът Асен Василев съобщи, че " Булгаргаз " е продавал на ниска цена газ от хранилището в Чирен, който след това е изнасян в Румъния. Съмненията, че " Булгаргаз " продава на купувачи, контрактувани авансово, не са занапред.

Но след новината за продадените 37 400 мегаватчаса, обявена от газовото " острие " на Българска социалистическа партия Румен Овчаров, се подвигна огромна виканица. В продължение на два дни в най-рейтинговите излъчвания на bTV, Nova, Българска национална телевизия и БНР, се чуваха обвинявания за " огромна корупционна скица ", " тенденциозен банкрут на " Булгаргаз " " и " нови медиатори на пазара ", стартирани от Овчаров, някогашния му съпартиец Румен Петков, някогашните енергийни министри на ГЕРБ Делян Добрев и Теменужка Петкова и, несъмнено, отстранените от борда на " Булгаргаз ". Чрез Фейсбук се включи и Бойко Борисов - от родопското село Кирково. На фона на тази кавалкада министърът на енергетиката даде конференция в ранни зори в неделя. Едва се чу коментарът му за " координирана офанзива против националния интерес ".

И по този начин, вместо държавното управление да инициира диалог за либерализацията на газовия пазар в България, която е на муден ход от три години, то влиза в извинителен режим, че няма користни и лобистки ползи към този бизнес. ГЕРБ иззеха самодейността с пресилени изказвания, че някой желал да извади " Булгаргаз " от пазара - на процедура невероятно за монополист, който държи 95% от пазара. Но те си имат помощници като Овчаров и Петков, които освен това са от съдружния сътрудник в ръководството - " Българска социалистическа партия за България ". Тезата им е същата - връщат медиаторите на газовия пазар, което прави доставките нестабилни. Договорът за азерския газ е балон, а този с " Газпром " ни подсигурява доставки, споделя Румен Овчаров, последовател на дълготрайните договори с руснаците. За него сходно решение е стратегическо, за други обаче - васално.

Какви благоприятни условия има България?

Тази интензивност и рекламата на постоянните съветски доставки произтича от идните договаряния за нов контракт за доставки с " Газпром ". Настоящият завършва тази година и занапред ще се договарят нови периоди и количества, нови клаузи, тъй като има варианти и за други източници на синьо гориво. Годишното ползване на природен газ в България е към 3 милиарда куб. метра, съвсем толкоз е и вносът от Русия. Експерти като Овчаров поучават и бъдещият контракт да е дълготраен (за което направлява и Москва), изтъквайки като мотив ценовата непоклатимост. Но България има 25-годишен контракт за доставка на 1 милиарда куб. метра азерски газ и наред с това се изследват опциите за обезпечаване на по-големи количества.

За да се получи цялостният размер на контрактуваните количества, а и на по-големи, би трябвало да е подготвена газовата връзка с Гърция. Не е несъмнено дали интерконекторът ще проработи от 1 юли, макар че от компанията ICGB увериха, че над 80% от строителните действия са изпълнени, хидротестовете на територията на Гърция - приключени, а процедурата напредва и по българското трасе. Капацитетът на тръбата е 3 милиарда куб. метра годишно, с опция да се увеличи до 5 милиарда. " Булгаргаз " е резервирал 1 милиарда куб. метра, само че други над 500 милиона куб. метра са " заети " от гръцката ДЕПА, италианската " Едисон " и американската " Линден Енерджи ", която има 50% от българската " Овергаз ". Интерконекторът не просто ще диверсифицира газовите доставки, само че и ще понижи господстващото състояние на " Булгаргаз ", затова и цените. Втечнен газ - американски или от Катар, азерско синьо гориво - това значи и нови снабдители на пазара, каквито към този момент се появиха от няколко години, въпреки и с дребни количества. Впрочем, Европейската комисия от дълго време упорства да бъде понижен монополът на " Булгаргаз ".

Каква е задачата на ръководещите?

Наскоро държавното управление удължи с две години разрешението за търсене и изследване на петрол и природен газ в " Блок 1-21 Хан Аспарух ". Това решение оставя очаквания за личен рандеман, изключително след залежите, открити в румънски и турски води. Задачата на ръководещите е да създадат по-прозрачен газовия пазар и да насърчат конкуренцията, която ще даде сигурност на доставките и непоклатимост на цените. Засега обаче те не са изключително безапелационни.

Автор Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР