ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борисов и Радев защитават интересите на Газпром

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Битката сред Румен Радев и Бойко Борисов главно бе кой да държи ключа към Кремъл. Ръководството на „ Булгаргаз “ не работи в полза на българските консуматори, а в полза на „ Газпром “.

Забавянето на интерконектора България-Гърция се дължи на тоталния бойкот на лица свързани с Русия – политици и предприемачи както у нас, по този начин и в Гърция. Заради неналичието на различни доставки на азербайджански газ, вредите за българската стопанска система и жители са за милиарди. Това не е просто закононарушение, а работа в интерес на непозната страна.

Това съобщи в изявление за БГНЕС дипломатът и политически анализатор Илиян Василев.

БГНЕС: Как си обяснявате държанието на „ Булгаргаз “ в рецесията? Чии ползи пази?

Илиян Василев: Поведението на управлението на „ Булгаргаз “ е отвън корпоративната логичност, тъй като лишава компанията от доходи и от опцията да усили позициите си на районния пазар. Очевидно не се пазят ползите на потребителите, тъй като, в случай че беше по този начин, трябваше да положат всички старания да внесат азерския газ, като най-евтин. Вече е пределно ясно, че са имали цялото време да намерят подобаващия метод, имало е опция, в случай че са имали предпочитание. Истината е, че точно желанието им липсваше. След толкоз години на изключителна взаимозависимост, на посланичество и отбрана на монопола на „ Газпром “, да напомним, че в този момент подвластен на 95 % от съветски газ, до момента в който преди две години бяхме под 80 %, това държание на „ Булгаргаз “ значи единствено едно - както политиците които са сложили това управление, Борисов, Пеевски и Радев /той назначи Павлов на поста енергиен министър в първото си служебно правителство/, по този начин и всички останали лица по веригата на доставки на съветски газ, имат интерес от сходна обстановка. Да напомним, че до момента в който не се купува азерски газ, нарастна с 50 % вноса на по-скъпия газ от „ Газпром “. При това природният газ, който внасяме у нас е по-скъп от Сърбия и Турция. За това Павлов ни праща за зелен хайвер с нелепи съпоставяне с цените на спот пазара „ Ден напред “ на другия завършек на Европа. Да обобщим, ползите на „ Газпром “ са предпазени, на антуражите към Борисов и Радев също, на самите мениджъри на „ Булгаргаз “ несъмнено. Само за ползите на потребителите и данъкоплатците няма кой да се погрижи.

БГНЕС: Къде е казусът с неизграждането на интерконектора България-Гърция?

Илиян Василев: Дълга история. Накратко тоталният бойкот от страна на свързани с Русия лица - политици, предприемачи, както у нас, по този начин и в Гърция. Схемата е елементарна и стопански разумна. „ Газпром “ се договаря, директно и посредством медиатори, с реализатори, снабдители и подизпълнители, които вземат участие в плана на правилото " ти на мен, аз на теб ". Ако примерно разчиташ от работата си по плана да получиш 20 милиона евро облага, медиаторите оферират " компенсиращи " планове и бизнес с облага по-голяма от тази против изискването да не бързаш с осъществяването на плана. И когато бюджетът е стегнат, нямаш доста потребни ходове. Дори и да начисляваш неустойки, пропуснатите изгоди са неведнъж по-големи.

Същата е историята и с доставчиците на основно съоръжение, тъй като „ Газпром “ е най-големият покупател на продукцията на тези компании. Както виждате схемата работи - забавянето е налице. А в този момент за " стопанската система " в тази скица - до момента планът е занимателен с една година, за този интервал „ Газпром “ е спечелил от неналичието на конкуренция от азерския газ, най-малко 350 милиона $. И като продължи още половин година ще завоюват още толкоз. Сега съпоставете " дал Кольо - взел Кольо ", с цел да получите сметката. Разбира се част от тези пари се дават директно или непряко /през бизнес и поръчки/ на български олигарси /те забавиха посредством административни спънки и жалби/ доста интерконектора. Намесени са политици, в това число някогашни, които против мотивация, обикалят плана и громят управлението, което забележете през по-голяма част от времето си е оставено единствено да се оправя с проблемите си, без помощ ни от цар, ни от пазач.

БГНЕС: Защо се отказахме от вноса на азерска газ предходната година?

Илиян Василев: По изброените нагоре аргументи. Защото откритата скица на импорт на „ Газпром “ и хората по веригата щяха да изгубят " своето " от заместването на една трета от вноса ни с азерски газ. А става дума за стотици милиони долари.

БГНЕС: Какви са вредите за българската стопанска система и жителите от протичащото се? Кой би трябвало да понесе виновността?

Илиян Василев: Щетите са за доста милиарди. Това не е просто закононарушение, а работа в интерес на непозната страна. Но кой да проверява, откакто протекцията е на най-високо ниво. Прокуратурата е пленена. Ако забелязвате думата корупция, по време на служебното държавно управление, изчезна от обвързваните с Русия енергийни планове и покупко-продажби, а от там потегля всичко.

Правителството е сложено в невероятно състояние тъй като от вътрешната страна работи министъра на защитата Янев /между другото един от бранителите на „ Булгаргаз “/, а извън самите шефове на „ Булгаргаз “, които непрекъснато натискат педала на щедро финансиран пиар. Тук няма междинно състояние - до момента в който тези хора са на власт, каквото и да желае да направи министъра на енергетиката или премиера е обречено на крах. Не може да заместят шефа на „ Булгаргаз “ или на „ Булгартрансгаз “ - повелителя на най-корупционната договорка в историята – „ Турски поток “.

БГНЕС: Какво се крие зад бездействието на служебните държавни управления и президента в енергийната област?

Илиян Василев: Битката сред Радев и Борисов главно бе кой да държи ключа към Кремъл. Борисов съумя да се наложи, като заложи престижа си на „ Турски поток “ и съумя да извърши обещанията си. Сега Радев се пробва да бъде главният фактор от който зависят нещата в договарянията с Кремъл и за това тематиката корупция в съветски енергийни планове изчезна. Изчезна и тематиката присъединяване на България в груповата система за сигурност на НАТО.

Та отговорът се крие в опитите на една част от същия този ръководещ хайлайф, да се контракти с Царя в Кремъл. Нищо ново, продължение на борбата сред клановете на Луканов и на Живков, единствено че в ново осъществяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР