Около 11% са недоносените бебета у нас. Те имат нужда

...
Около 11% са недоносените бебета у нас. Те имат нужда
Коментари Харесай

Около 11% от бебетата са недоносени, кенгуру-грижата може да спаси живот

Около 11% са недоносените бебета у нас. Те имат потребност от непрекъснат непосредствен контакт с родителите си след раждането даже и до момента в който са в кувьоз. Така наречената кенгуру-грижа обаче съвсем не се практикува в неонатолгоичните отделения в България. А съгласно СЗО, тя може да е животоспасяваща за бебетата.

Таня Тодорова става майка за повторно на 11 май. Бебето постоянно е в прегръдките ѝ:

" Успокоява се и аз съм по-спокойна. Виждам го какви мимики прави - всичко. Спира да плаче, прави някакви физиономии, забавно е. "

Родителите на недоносени деца, обаче нямат щастието да са покрай тях след раждането. Виждат ги по график до момента в който са в кувьоза.

" Родителят не е клиент. Ние би трябвало да бъдем до децата си, тъй като те имат потребност от нас. Ние можем да оказваме помощ за тяхното по-бързо развиване, за тяхното по-бързо излизане от болничното заведение ", сподели пред Българска национална телевизия Нина Николова - ръководител на Фондация " Нашите недоносени деца ".

От фондацията се надяват лечебните заведения у нас да стартират да практикуват по-често кенгуру грижата, при която контактът на фамилията с новороденото е безграничен.

" Когато майките идват, когато ето като тук има една майка, която му приказва, която го пипа, която контактува с него - детето се усеща доста по-добре ", сподели проф. Боряна Слънчева - неонатолог в СБАЛАГ " Майчин дом ".

В " Майчин дом " възнамеряват да разкрият поделение за кенгуру грижа, в което родителите на недоносени деца ще могат остават и да се грижат за тях.

" Като на хотел но с детето и под медицински надзор, с цел да могат да бъдат по-спокойни. Наистина това много ще помогне в грижата за тези деца ", сподели още проф. Боряна Слънчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР