ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как може да се сложи край на бизнеса с рога, люспи и жлъчка

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Рога, люспи, жлъчка, нокти - потреблението им е част от обичайна китайска медицина, около което се стига до безогледното изтребване на животни. Дали изкуствено основаните препарати биха могли да предотвратят това?

Традиционната китайска медицина (ТКМ) обгръща разнообразни типове терапия: акупунктура, избрани видове хранене и двигателни режими. Всички те имат за цел да покачат виталната сила на тялото. Академичната западна медицина обаче не ги признава. Досега са оповестени единствено малцина изследвания по въпроса със съществени доказателства. Независимо от това през 2018-а година по целия свят са били продадени артикули на обичайна китайска медицина на стойност 36 милиарда евро, оповестява китайският официоз " Чайна Дейли ".

Известно е, че акупунктурата да вземем за пример се радва на необятна интернационална известност. Някои проучвания демонстрират, че тя оказва помощ против избрани хронични болки, само че има експерти, които отхвърлят това изказване. Със сигурност се знае въпреки всичко, че тя не вреди. Но това не важи за други раздели от ТКМ.

Спасителната роля на технологиите

12 % от препаратите, които предписват практикуващите тази медицина, се извличат от животни - от рога, люспи, жлъчка. А това слага под опасност цели скотски типове като носорозите, броненосците или тигрите, които кардинално се намират под отбраната на Вашингтонското съглашение на протекция на типовете. Освен това управляващите в Съединени американски щати, а и в Китай не разрешиха потреблението на множеството артикули от този тип. Независимо от всичко търсенето си остава високо. По данни на Организация на обединените нации, единствено търговията с рога от носорози годишно доближава размер от близо 200 милиона евро.

Именно по тези аргументи, паралелно с напредъка на технологиите за приемане на синтетично месо, доста учени към този момент опитват и с изкуственото основаване на артикули за ТКМ. Както и при изкуственото месо, технологията се базира на развъждането на стволови кафези, взети от самите животни. " От тях може да се отглеждат мускулни кафези, костна тъкан, хрущяли или мазнини ", изяснява биомедикът Кенет Лий. Професорът от университета в Хонгконг счита, че от стволови кафези може да се добие рог от носорог, тигрови нокти или перки от акула, без да се убиват животни. В диалог с Дъждовни води той признава, че би трябвало още време, до момента в който технологията узрее, само че тогава тя ще може да озапти незаконната търговия с животни.

Как копието ще замести оригинала

Например - бракониерството против огромните риби тотоаба край крайбрежията на Мексико. Тези риби от семейство " барабани " са включени в Червения лист като изключително застрашени, само че техният плавателен мехур на черния пазар в Китай се продава против 40 000 евро за кг, тъй като доста хора имат вяра в оздравителния резултат на тази тъкан.

Но дали основаването на изкуствени препарати за ТКМ в действителност ще реши казуса със застрашените типове? Китайският академик Чжаомин Чжоу се притеснява от противоположното. Той дава образец с безскрупулните търговци на слонова кост, които продавали същинска, само че я заявили като синтетична, с цел да се предпазят от правосъдно гонене.

Други експерти настояват обаче, че лабораторно създадените тъкани в бъдеще ще поевтинеят и фрапантно ще снижат цените на бракониерски добитите естествени артикули. А това ще откаже бракониерите и трафикантите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР