Софийският апелативен съд осъди на 20 години затвор проваленият бивш

...
Софийският апелативен съд осъди на 20 години затвор проваленият бивш
Коментари Харесай

Осъдиха на 20 г. затвор дрогирания пътен убиец Семерджиев, полицаите му помагачи се отърваха

Софийският апелативен съд осъди на 20 години затвор проваленият някогашен футболист Георги Семерджиев за породената от него в пияно и дрогирано положение тежка злополука с две убити девойки на столичния бул. „ Черни връх “, състояла се на 5 юни м.г., само че правораздаването по този начин и не доближи най-малко 40 чиновници на Министерство на вътрешните работи, неизпълнили отговорностите си, с помощта на което татуирания джигит е карал безнаказано години наред с отнета брошура и с подправена диплома от Швейцария.
Мотивите за присъдата от 20 години затвор, постановена на Семерджиев от съдиите от Софийския апелативен съд, към момента се чакат, само че съгласно юристите на фамилиите на убитите в злополуката Хариет Стефанович и Христина Дилева, решението на съда е стимулирано в 72 страници и удостоверява постановената преди година на първа инстанция от Софийски градски съд 20-годишна присъда за пътния палач.

Зверската злополука, провокирана от Семерджиев, се случи на 5 юни 2022 година в 23,03 часа. Тогава джипът на

дрогираният Семерджиев летял по бул. „ Черни връх “

в посока „ Джеймс Баучер ” със 166 км/ч при разрешени 50 км/ч. Експертизата пресметна, че при тази скорост спирачният му път е бил 198 метра. Платното е било добре осветено, изсъхнало и без дупки. Той бил в третата от четирите ленти. Наближавайки огромното кръстовище на бул. „ Черни връх ” и „ Арсеналски ”, джигитът въобще не понижил, макар че светофарът за него светел алено.

В този миг, към 23,03 часа, потеглило такси, което спряло четири метра преди стоплинията. Таксиметровият водач тръгнал с 12 км/ч, само че аудито на Семерджиев било отвън неговата зона на видимост. Заради доста високата скорост Семерджиев не е могъл да спре и двете коли се блъскат, като при удара скоростта на жълтата кола била 33 км/ч, а

джипът се движил със 166 км/ч.

В този момент Хариет Стефанович е била на тротоара. Автомобилът я притиска към асансьорната шахта и момичето умира за елементи от секундата. Експертите пресмятат, че в този миг скоростта на аудито е 148 км/ч. При удара в шахтата джипът се разцепва на две, като предната част се движи с 60 км/ч и опустошава Христина Дилева, която се движела по тротоара. Тялото на момичето е изхвърлено напред и надясно.

На 17-ата секунда от злополуката Семерджиев излиза от колата си. В нея обаче той оставя телефона си, дясната маратонка, други свои персонални движимости, както и метамфетамин в барчето сред предните седалки. Тичешком с една обувка, побягва по ул. „ Димитър Хаджикоцев ” и дребни пресечки на кв. „ Лозенец ”. Отива до своята автомивка и упорства да му извадят служебна кола. Служителите обаче споделят, че нямат карта за бариерата. Семерджиев се насочва към дома си на ул. „ Горски пасажер ”, само че стигайки там, схваща, че няма ключ. Тогава

търси помощ от полицайката Симона Радева.

Около 23,45 часа тя му носи стълба и след това, дружно с двама чиновници на Четвърто РПУ в София, му оказва помощ да се прибере. Семерджиев е арестуван в дома си на идващия ден към 13 часа.

След неоправдателната присъда от 20 години затвор, дадена му на първа инстанция, дрогирания пътен палач безочливо опита да трансферира виновността за злополуката върху две дами. Според нелепите му показания, той дал аудито си за тест драйв на две млади дами, които се свързали с него посредством обществената мрежа Инстаграм. На едно от съвещанията по делото в края на предходната година, провело се при закрита врата, се появи една от кошаревските свидетелки – Велина Аршикова, която разгласи, че непозната за нея жена карала джипа, тя се возела на задната седалка, а Семерджиев въобще не бил в колата. Бързо обаче стана известно, че Аршикова лъже и се чака против нея Районната прокуратура в София да повдигне обвиняване за лъжесвидетелстване.

Осъденият на две инстанции Георги Семерджиев ще апелира 20-годишната си присъда пред Върховния касационен съд, само че е малко евентуално наказването му да бъде понижено поради шумния публичен отзив към процеса.

И до момента в който дрогираният пътен палач въпреки всичко ще гние дълго в пандиза, то десетките служители на реда, закриляли през годините незаконната кариера на Семерджиев,

няма да понесат никаква отговорност

за дейностите си. Почти 2 години след кървавата злополука, прокуратурата към момента не е повдигнала обвиняване даже против полицайката – отпадък от Второ РПУ Симона Радева макар помощта, която тя е оказала на Семерджиев,за да се измъкне в началото.

Вътрешната инспекция на Министерство на вътрешните работи по случая също намирисва на реплика на активност. Още преди година и половина тогавашния основен секретар на силовото ведомство Петър Тодоров разгласи, че инспекцията е открила, че

40 служители на реда са помагали на Семерджиев

през годините да се движи по улиците без шофьорска брошура и без да съблюдава разпоредбите за придвижване. При трима от тях били открити близки връзки със Семерджиев, като за тях можело да се приказва, че са разпъвали чадър над него. Тодоров даде обещание, че служителите на реда ще бъдат осъдени, само че отхвърли да заяви какъв брой от тях ще бъдат отстранени от служба. Въпреки уверението му, че материалите от вътрешната инспекция са предадени на прокуратурата и следва покачване на обвинявания против някои от ченгетата, до този миг това не се е случило.

„ И по проблема със закрилата над Семерджиев, реализирана от полицейски чиновници на разнообразни равнища, няма да има предадени на съд. Както и се очакваше, от Министерство на вътрешните работи изчакаха случая да се уталожи, а обществото да бъде задоволено с ефикасна оптималната присъда за водача – палач “, разясняват познавачи на правосъдната система.

 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР