Близо 500-те регистрирани случаи в България са само върхът на

...
Близо 500-те регистрирани случаи в България са само върхът на
Коментари Харесай

Експерт: С ваксината против коклюш майката и плодът са защитени

" Близо 500-те регистрирани случаи в България са единствено върхът на епидемиологичната пирамида, " айсбергът под водата " евентуално е много повече ", разяснява доктор Илиев.

В Европа коклюшът също осезателно се повишава, в Германия да вземем за пример случаите за първите 4 месеца на годината са що се касае за цялата предходна (към 900), Хърватска е с най-вече на глава от популацията.

Основна причина е спад на ваксинационнното покритие. Антиваксърската вълна към коронавирус пандемията несъмнено има присъединяване в този резултат. Втората съществена причина - имунитетът отслабва с времето. Затова и се постанова реваксинация на 10 години на възрастните.

" Ваксинираните, в случай че се разболеят, боледуват доста по-леко, подсети той. Най-уязвими са пеленачетата, там кашлицата като белег на заболяването липсва, при бебетата има задушаване ", разказа той.

" Затова е доста значимо да получат имунна отбрана от майката, това е повода да се предлага имунизация през втората половина на бременността. Има няколко големи изследвания на тези ваксини, тъй като се употребяват от десетилетия, и те потвърждават, че рискът е единствено лека температура, т.е. майката и плодът са предпазени ", изясни той.

" Това, че страната поема имунизирането, е доста значимо, тъй като въпреки всичко има хора, за които цената е проблем. Най-сигурният метод е да става по време на бременността. Не е неприятно и изтеглянето на имунизацията по-рано. Изолация и терапия с антибиотици също е съответно лекуване ", разяснява доктор Илиев взетите у нас ограничения.

" Малко отдалеченост да се съблюдава от новородените - това непрестанно целуване, скупчване на толкоз доста хора към бебето, което е особено у нас, би трябвало в първите 1-2 месеца да се заобикаля ", предложи доктор Илиев идори го формулира като молба към фамилиите поради растящите непрестанно случаи на коклюш, от които към този момент починаха две бебета, други са в болница.

" Но и не става дума единствено за коклюша, който сега е проблем за цяла Европа, а и за други вируси ", уточни медикът и настоятелно прикани в първите месеци след раждането да се внимава с вниманието от родственици и познати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР