ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мустафа Емин пред ФАКТИ: България се променя. Най-застрашени от тази промяна са ГЕРБ и ДПС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В събота – на 3 юли, някогашният български министър председател Бойко Борисов се срещна с сегашния турски президент Реджеп Таип Ердоган в Истанбул. Посещението на Борисов не беше обявено авансово, не е ясно и по чия самодейност е извършена. Преди срещата с Борисов, при започване на юни на посещаване в Анкара беше ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, където той беседва в турския президент.

За да приказваме тези две срещи, от ФАКТИ се свързахме с Мустафа Емин, претендент за депутат от „ Демократична България “ в 22 МИР в Смолян и в 1 МИР в Благоевград. Мустафа Емин е учрeдитeл и члeн нa Нaциoнaлния cъвeт нa „ Дa, Бългaрия! “, а измежду персоналните му дела в политиката е разширението на дeмoкрaтичнoтo прocтрaнcтвo в cмeceнитe рaйoни. " Убеден съм, че и хората в смесените региони не желаят сътрудник, мутра или мафия за покровител, а стоманени, обективни закони, годни за всеки ", споделя той. Конкретна поръчка в актуалната предизборна акция е още по-добрата съгласуваност сред и досегаемост до обитаемоте места в Родопите посредством оптимизацията и реконструкцията на пътищата. Разговора четете в идващите редове:

- Г-н Емин, преди изненадващата среща сред Бойко Борисов и турския президент Реджеп Таип Ердоган в събота видяхме, че различен български политик – Мустафа Карадайъ, се срещна с него. С какво си обяснявате мотивацията на Ердоган да се среща с български политици толкоз постоянно и то преди избори?

- Ердоган се управлява от това, което той самият счита за геополитически интерес на страната си. По-интересното обаче е стремежът на българските политици да легитимират своите политически пропаганди посредством срещите си с президента на Република Турция.

- Виждате ли някаква връзка сред двете срещи?

- Да, мисля, че имат обща цел. Тя е обвързвана с българските гласоподаватели в Турция и устрема на двете политически партии да се домогнат до тях по един или различен метод. Не изключвам и опцията турският президент да играе ролята на съдия за политическото оцеляване на Бойко Борисов.

- Докато за срещата на Карадайъ и Ердоган се знаеше авансово, тази сред Борисов и турския президент не беше оповестена авансово – за какво съгласно Вас?

- Движение за права и свободи дълги години бе в остра борба с Партията на справедливостта и развиването. Кулминацията на това е основаването на политическа партия ДОСТ. Но наподобява, че Движение за права и свободи изпитва нужда да даде публичност на почналото стопляне на връзките с ръководещата партия в прилежаща Турция. А Бойко Борисов очевидно не е сметнал за належащо авансово да оповести визитата си и в това няма драма.

- Логично ли е да търсим причина за двете срещи в съответни събития у нас?

- Основното събитие занапред следва – изборите на 11 юли. Обаче на фона на тези срещи и в ситуацията на действителна политическа акция у нас, се организираха районни мюсюлмански конференции, които избраха новите районни мюфтии.

С тези избори става забележим един забавен развой, касаещ мюсюлманската общественост в България. Процес, в който етническото стартира мощно да се смесва с религиозното – даже висши функционери на Мюсюлманско вероизповедание намерено слагат акцент върху етничността.

В сферата на политиката това наподобява обикновено, само че в областта на духовното отваря други хоризонти на интерпретация. В исторически проект смесването на другите такъми, да речем религиозната с етническата, а етническата с националната, са предизвиквали и не престават да провокират спомагателни оси на разделяне в обществото. Въпросът е кому е нужно това.

- Относно смесването на етническото с религиозното - каква връзка имат срещите с Ердоган с това разбъркване?

- Не настоявам, че това има общо със прилежаща Турция. Допускам, че е добре обмислен избирателен ход от страна на Движение за права и свободи. Както знаете в управлението на Движението за права и свободи няма изтъкнат представител на по този начин наречената " помашка общественост в Родопите ".

- Чу се теза, че Борисов е търсил поддръжка от Ердоган за идните избори. Вие подкрепяте ли я или съгласно Вас повода за срещата сред тях е друга?

- Бойко Борисов претърпя корабокрушение. Опитва се да избави потъващия си транспортен съд и да подсигурява личното си оцеляване. Не е загадка за никого, че България се трансформира. Разместват се „ тектонските плочи “ на политическия ни живот. Най-застрашени от тази смяна са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Последната все по-видимо губи екзистенциалната основа на своето битие. Българските мюсюлмани от ден на ден се отдалечават от Движение за права и свободи. Така че няма да се учудя, в случай че Борисов търси медиаторството на турския президент, с цел да подсигурява продължаването на политическия си живот, даже с цената да се префасонира сарайският модел на ръководство у нас, т.е. да сервират на българските жители претоплена манджа.

- Смятате ли, че има заплаха българските мюсюлмани да бъдат употребявани на 11 юли?

- Не считам за подходящо в публичния живот да извеждаме на напред във времето която и да е религиозна еднаквост. Но съм уверен, че освен българските мюсюлмани, само че и българските християни, евреи, агностици, атеисти ще бъдат употребявани, в случай че не проявят нужната зоркост и не се ориентират вярно в политическите процеси, които протичат в страната ни.

- Според Вас допустимо ли е в политическото си изтощение ГЕРБ и Движение за права и свободи даже да опитат да предизвикат етнически спорове?

- Не знам дали е за положително или не, само че етническата карта в България съществува и тя към този момент не е в ръцете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Те я изгубиха на Росенец, когато всички дружно запяха българския химн. Крайно време е демократичната общественост да осъзнае националната си отговорност и да поеме в свои ръце развиването на всички общности, съставляващи българската гражданска нация.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР