ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Камбаните бият за българите от чужбина

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Всички ги чуха. В България някои се чудят, други се маят. Има и такива, които се мръщят, само че има и такива, които потриват ръце. Винаги е било по този начин, когато едни се радват, други - злорадстват. Противоречивите усеща и отзиви с нищо не пречат на Дунава да тече. Въпреки административните спънки, макар дефицита на секции и безкрайните часове на очакване, българите от чужбина пуснаха 180 хиляди бюлетини, с което направиха поръчка за в бъдеще.

Настоящето им присъединяване звъни като камбана и се популяризира по всички краища на света, където са се пръснали. С помощта на интернет и фейсбук, сходно на пламъка на " Свещения огън ", новината се популяризира и никой не може да я спре. Броят на гласовете от чужбина в идващите избори сигурно ще бъде още по-голям. Техният избирателен капацитет е голям, тъй като са съвсем 3 милиона. При състояние, че 250-300 хиляди от тях изразят предпочитание за последващо гласоподаване, отварянето на секции, пращането на урни и транспорта на бюлетини става непостижим, даже при най-хубаво предпочитание. Поради това, с помощта на българите от чужбина, изборната каша ще бъде избистрена и опростена, в интерес на цялото общество.

С рекордното им присъединяване в парламентарните избори 2021 година, доста преди тълкуването за кого са дали своят вот, емигрантите демонстрираха ясно, че не одобряват пренебрежението, с което властта се отнася към тях. От времето на тоталитарната система, докопалите се до Западна Европа и Америка, бяха картотекирани като " невъзвръщенци ", " предатели ", и " изменници ". Родителите им преследвани, жигосани, от време на време - изселвани. След 1989 година соченето с пръст престана, само че не изчезна изцяло. Появи се някаква недоброжелателност към " тези от чужбина ", която усърдно се разпалва, най-много по време на избори.

На първо място се употребява " Турската опасност ". Тя е Ролс Ройса на патриотите от всевъзможен диаметър. В последно време бе раздухана и " македонската " такава, на която гласоподавателите дадоха отговор с очебийно равнодушие. От друга страна, разочарованието от юпитата, завърнали се от чужбина, още не е преглътната. " Видяхме ги какъв брой ни обичат! Всички които пристигнаха ни ограбиха! " - споделят българите от страната. В случая те са прави, само че единствено частично, тъй като Милен Велчев, Николай Василев и Симеон, не са представители на българите от чужбина. Това беше една група хора, формирана и употребена с избрана цел.

Отсъствието на сериозни медии и Съдебна система, разрешиха на юпитата и царския правоприемник, да злоупотребят с наивността на българите. Всяко зло за положително - споделя една позната българска мъдрост. За да се избегнат сходни сюжети с мъчителни последствия има единствено един метод - същински определени от самите емигранти представители. " Те не заплащат налози! " - се чуват на места злонамерени подмятания. Когато народът викаше " Искаме си Царя ", сходни подмятания - нямаше?! Въпреки това, този въпрос за неплащане на налози, колкото и да е противен по форма и без покритие всъщност, би трябвало да бъде пояснен веднъж за постоянно. Данъци се заплащат там къде се печелят парите.

Българските емигранти заплащат налози общ приход и здравни осигуровки в страните в които работят. Те не зависят, не употребяват и не тежат на българската обществена система. Пенсиите им също са " тамошни ", а не български. В България българите от чужбина заплащат налози върху движими или недвижими парцели, които имат, както и Данък добавена стойност по време на престояване в родината. Всички тези въпроси са реглементирани и могат да бъдат елементарно открити в общите европейски правила за свободно придвижване на хора в Европа без граници и да бъде разбрано един път за постоянно, за какво гражданските права не зависят от налозите! В обезлюдяваща се България, едно ново отношение към сънародниците ни в чужбина е жизненонеобходимо. Взаимното почитание и ценене, без злост и злоба е естествения път за връщане в родината.

Един другар - висококвалифициран " IT " експерт от София, ми излага различен мотив - " Не съм склонен един водач от Испания да избира кой да бъде моя народен представител! " В изборния закон няма и няма да има нито професионален, нито учебен ценз. Въпреки това забележката на моя другар заслужава внимание. Ако емигрантите от Испания, Франция, Германия и другаде разполагаха с квоти за техни депутати, те нямаше да разбъркват картите в 24 или 25 изборен регион на София. В чужбина има водачи и заварчици, има лекари и мед. сестри. Актьори и музиканти. Хора на изкуството и болногледачки. Всички те са почтени и работливи хора. За в този момент, единствени в Европа, българите от чужбина са лишени от парламентарно посланичество, резултат на остаряло с времето законодателство. Те имат право да гласоподават, само че не да бъдат избирани. На кой ще пречи нов изборен закон даващ идентични права на всички българи, където и да се намират те. Равнопоставеността сред жителите е изискване за обединяване. Полубългарски жители или жители Втора категория - не може да има. България е там където има българи!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР