ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Афганистан: шокиращи случаи на насилие в затворите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нанасяне на побой, потребление на електрошокове, отнемане от сън, полови издевателства: отчет на Организация на обединените нации разказва шокиращи случаи на принуждение в пандизите в Афганистан. Сред тях изключително се откроява една провинция.

Затворници в Афганистан, арестувани по съмнение за терористична активност, биват изтезавани, се споделя в отчет на Обединените народи. Около една трета от хората в предварителните арести или излежаващи присъди в пандизите са измъчвани, излиза наяве от взаимния документ на Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан UNAMA и на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за човешките права.

В отчета се показват случаи на нанасяне на побой, малтретиране с електрошок, отнемане от сън и полови издевателства. Между януари 2019 и март 2020 година представителите на Организация на обединените нации са интервюирали общо 656 пандизчии допълнително от 60 разнообразни затвори в цялата страна. След изубхването на пандемията от Ковид-19 обаче следствието е било спряно.

Особено фрапантни са случаите на принуждение в южната провинция Кандахар. Там съвсем 58 % от всички пандизчии са свидетелствали за полицейски произвол.

Изтезанията нито са разрешени, нито могат по някакъв метод да бъдат оправдани - както от позиция на афганистанското, по този начин и на интернационалното право, показва по този мотив Дебора Лайънс, която управлява Мисията на Организация на обединените нации за Афганистан. За да не пострада доверието в правовата държавност се постанова такива действия да бъдат строго преследвани от закона, добави тя при представянето на отчета предходната седмица.

Препълнени килии и електрошокове

Агенция Асошиейтед прес (AП) популяризира кино материал, който свидетелства за издевателствата в един затвор в Кабул. Зад решетките на пандиза се виждат претъпкани килии, а един някогашен пандизчия споделя претърпяното: след задържането си е бил заставен да театралничи с оръжие пред камерата, с цел да бъде показан на обществеността като терорист. Какъвто обаче той в никакъв случай не е бил, твърди източникът. Освен това мъжът е бил малтретиран с електрошокове и с известния способ, симулиращ удавяне Water-Boarding. По този метод той е бил принуден да признае всичко, което са поискали от него.

Засега държавното управление на Афганистан не е взело отношение към отчета. Според шефа на полицията в Кандахар военачалник Фарид Ахмад Машал, обаче би било доста смущаващо, в случай че обвиняванията в отчета са правилни. Пред организация АП той твърди, че в пандизите в неговата провинция нищо сходно не се случвало. Там се спазвали всички наставления, твърди той.

Служителите на Организация на обединените нации не са имали достъп до пандизите на талибаните. Доклад на UNAMA от 2019 година обаче съдържа информации и за принуждение над пандизчии на талибаните.

В рамките на мирните договаряния сред талибаните и държавното управление в Кабул през предходната година беше реализирана договореност за размяната на хиляди пандизчии. Според наличните информации са били освободени към 5000 талибани и близо хиляда афганистански чиновници по сигурността. Талибаните упорстваха и за стартирането на независимост на ръководителите на талибански формирования, в това число на виновни за осъществени тежки атентати с доста цивилни жертви.

Австралийски елементи са избивали целеустремено пандизчии

Но и непознатите военни елементи в Афганистан са уличени в нарушавания на човешките права и осъществяването на военни закононарушения. Така да вземем за пример през предходната година беше разкрито, че бойци от австралийския контингент, ситуиран в страната, са избивали сред 2009 и 2013 година целеустремено пандизчии. А макар острата опозиция от страна на американското държавно управление, Международният углавен съд в Хага стартира следствие против американските войски в Афганистан за военни закононарушения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР