ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Чакаме машините да ни спасят от контролиран вот, както чакаме ваксините да ни спасят от COVID-19

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
До 10 февруари се допуска, че би трябвало да дойде първата партида от машините, с които ще гласуваме електронно на парламентарните избори на 4 април. „ Ще гласуваме “ звучи доста изрично, в действителност може и да не гласуваме с тях. Изборът ни е свръх – можем освен да изберем народни представители, само че и дали на гласувамe с хартиена или машинна бюлетина. Свободата, Санчо, само че не по Мигел де Сервантес, а по рекламата на салами от едно време. Справка по въпроса с саламите в абзац три.

Та, Централната изборна комисия подписа контракт със „ Сиела Норма “ АД за доставка на 9600 машини с конфигуриран програмен продукт. Информация от ЦИК е, че по контракт до 10 февруари би трябвало да получим не по-малко от 300 машини, следват не по-малко от 5 700 броя машини до 28 февруари, а останалите машини би трябвало да дойдат до 9 март.

Очакването на машините ми припомня на упованието на имунизациите. Сякаш чакаме машините да ни спасят от следен избор, както чакаме имунизациите да ни спасят от Covid-19. Или най-малко желаеме да наподобява като че ли мислим по този начин – въпреки всичко скептицизмът у нас е към най-вече всичко, което не тече от нашата персонална и лична казанена тръба, което май ще излезе позитивна линия. Защо желаеме да наподобява другояче е различен въпрос, към този момент единствено се надявам машините да не дойдат в бус за кренвирши. Нека да е най-малко бус за сладолед или пък за транспорт на животни. Впрочем оня ден срещнах пони в ремарке по автомагистрала „ Европа “. Преди автомагистралата трафикът по някаква причина минаваше през центъра на Драгоман.

По асоциативните линии на съзнанието ми си представям по какъв начин машините идват. Бусовете с машините търсят паркомясто, въртят се 10-тина минути, настъпва блъсканица, паркират. Около тях е гъст кордон, само че не бльо, а полицейски. Звъни се, приказва се, тук ли сте, тук сме. Вратата на единия бус с машини за електронно гласоподаване леко се открехва. За секунда животът стопира, всички затаяват мирис, звуците на заобикалящия трафик и градски звук заглъхват, даже фотоапаратите се чуват като далечно щракане. Секундата отминава и натрупалите се хора – множеството са там по служебно обвързване, зърват с известна доза отчаяние едни изключени машини, които са си просто машини. Сигурно с тях се гласоподава доста хубаво, само че нямат трето око или забележими следи от чипиране, не вършат и мусака. Магията си е отишла. Остатъкът от събитието е чиста скука.

Следват обаче демонстрации на машинно гласоподаване, ЦИК даже има оповестена социална поръчка за „ Изготвяне на аудио и аудио-визуални творби (клипове) и други аудио-визуални и цифрови материали за осъществяване на разяснителна акция от Централната изборна комисия за изборите за народни представители на 4 април 2021 г.”. Прогнозната стойност за правенето на слоган и иконографика, 5 броя 30-секундни видеоклипове с опция за адаптиране с спомагателна 15-секундна заставка по отношение на ограниченията за сигурност при гласоподаване в изискванията на Covid-19, 5 броя аудиоклипа, 4 осведомителни видеоклипове до 120 секунди и 4 броя мастер банери е 50 хиляди лв. без Данък добавена стойност. Оферти и заявки за присъединяване се одобряват до 11 февруари 2021 година.

Разяснителната акция тече в цялостна мощ, интензивно гледаме „ аудио-визуални творби (клипове) “, когато не гледаме тях, виждаме „ мастер банери “, преди да заспим в мозъка ни се настанява споменът за иконографиката. В съня ни нимфите, пазителки на златните ябълки нашепват слоганът, до момента в който сервират към устите ни амброзия. На 4 април обаче ще можем да гласуваме и с хартиени бюлетини. Но да не приказвам по този начин изрично, до тогава всичко е възможно…
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР