ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Коронавирус: българските власти са абдикирали от проблема

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Не може в тази обстановка, от която зависи нашият живот и този на околните ни, да стоим на едно място и да викаме неволята или всеки да се избавя самичък ", уверена е Стефка Николов. Българката е следвала политология, социология и бизнес администрация в Германия. В изявление за Дъждовни води Николов съпоставя това, което (не) прави българското държавно управление, с ограниченията, което подхващат другите страни. Какви са нейните рецензии?

Стефка Николов: Всички държавни управления в Европа реагираха бързо и с построена тактика. Дадоха явен отговор на внезапно покачващите се случаи. Независимо дали социалистически, консервативни или популистки, всички държавни управления избраха здравето и живота на популацията си пред неконтролираното разпространяване на вируса. Те ограничиха правата и свободата на жителите, само че съумяха да запазят най-ценното - човешкия капитал. Предпочетоха късия спринт, а не дългия маратон.

Само в България към момента няма политическа отговорност за протичащото се, а точно за това, че стотици хора губят живота си в неравната борба с вируса. Има само половинчати ограничения и неразбираеми тактики, които в дълготраен проект ще доведат до задънена улица.

Дъждовни води: Нали знаете какъв брой бързо ще Ви обвинят, че извън е доста елементарно да се съди.

Стефка Николов: Държавата би трябвало да пази и да пази здравето на хората. Но в България от началото на епидемията до момента, девет месеца по-късно, по този начин и не се видя явен проект или тактика за деяние, назад на това, което политиците изясняват. Дори и да има някакви ограничения, те бяха неразбираеми и неаргументирани за обществото. Имаше задоволително време за подготовката на тактика и проект за реакция, които в дълготраен проект да обезпечат непоклатимост и доверие измежду обществото.

Само за образец: в Бавария, където пребивавам, PCR-тестовете за ковид са безвъзмездни за всички жители, без значение дали имаш признаци или не - поема ги здравната каса. Второ, всеки който пожелае обзор, има няколко разновидността - да се прегледа при персоналния доктор, като в случай че няма признаци, може да отиде когато и да е, а в случай че има - след естествения банкет по един час дневно. Втората опция е да изиска посещаване у дома на доктор от районната работа и тестване. В последните седмици за укрепване на екипите са образувани и нови центрове от разнообразни организации като Германския Червен кръст. Другата опция са пунктовете за тестване навън, в които минаваш с автомобила си и ти взимат проба през прозореца. За приемането на резултата също има няколко благоприятни условия - на страницата на изследващата лаборатория, посредством SMS, посредством особено приложение, телефонно позвъняване или документално уведомление по пощата.

Дъждовни води: А разликите сред България и Германия в подтекста на сполетялото света злополучие напълно не се изчерпват с това.

Стефка Николов: Много огромна роля имат и здравните служби, които в Германия са може би най-важният орган за ограничение на пандемията. Те бяха подсигурени с спомагателен личен състав и бюджет. От септември в тях работят и хора от армията, студенти, пенсионирани държавни чиновници, които наблюдават контактните лица на инфектираните. При това се водят диалози с часове, с цел да се локализират всички контакти, както и да се откри къде най-вероятно се е заразил болният. Здравните служби са също по този начин основният източник за информация и данни. На тяхна база се сформират проектите за деяние на политическо равнище, които регламентират ограниченията за ограничение на болестта в дадена провинция. Разбира се, всичко е доста комплицирано и всяка мярка е избрана с присъединяване на доста специалисти. Всички политически решения се съблюдават от популацията, като значима роля играе роля това, че обществото се осведоми на наличен език, приема ограниченията и осъзнава до какво ще докара неспазването им.

Дъждовни води: Т.е. германците имат вяра на своите политици и не ги подозират в популизъм?

Стефка Николов: Политиците в Германия поемат отговорността за своите решения, водейки се само от научните данни и специалистите в тази област. За разлика от България, където превес взимат популистките решения от рода на " българите не утвърждават ограниченията и не желаят затваряне на заведенията " и други Политиците се преценяват с настройката на обществото по тематиката, а не с това какво е належащо да бъде направено за опазването на здравето на хората. Резултатът: отделенията в лечебните заведения са претъпкани с заболели от ковид, лекари, медицински сестри и санитари са изтощени, унижени и обезверени от мениджмънта на държавното управление, националният действен щаб и министерството на опазването на здравето.

Дъждовни води: Това е диагнозата, а по какъв начин би могла да наподобява рецептата?

Стефка Николов: Тъй като съответните служби, министерства и държавно управление демонстрират тотална абдикация от казуса, остава само апелът към здравия разсъдък на индивида. Свободата или по-точно слободията на един народ и неговите управници (по време на пандемия) ще завърши на апарата за обдишване. С тази разлика, че за някои пациенти ще има резервирани кревати, стаи, лекарства и дежурни екипи, а други няма да имат никакъв достъп до болничните заведения.

Автор: Биляна Михайлова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР