Ново проучване разгледа безопасността на автономните превозни средства (АПС) и

...
Ново проучване разгледа безопасността на автономните превозни средства (АПС) и
Коментари Харесай

Автономните коли са по-безопасни от хората (стига да не завивате и да е светло)

Ново изследване прегледа сигурността на самостоятелните транспортни средства (АПС) и открива, че въпреки като цяло те да са по-добри от хората в няколко рутинни области на шофиране, понастоящем не са толкоз положителни, колкото нас в обстановки с ниска светлина или при завиване.

Преди да можем просто да се качим в колите си и те сами да ни закарат до дестинацията ни, би трябвало да сме сигурни, че те са безвредни – като вярата е един ден те да надминат човешките качества. В края на краищата колите не се уморяват, не се сърдят на другите водачи и не се разсейват.

По целия свят се организират софтуерни проби и към този момент разполагаме с значителен набор от данни от полуавтономни системи в коли, употребявани в действителни пътни обстановки. В новото изследване откриватели от Университета на Централна Флорида проучват данни от 2100 такива системи, както и данни за катастрофи от 35 113 транспортни средства, ръководени от хора, в опит да сравнят сигурността на двете в разнообразни обстановки.

Екипът открива, че като цяло роботите са по-безопасни от хората, въпреки и с няколко съществени ангажименти.

„ Анализът демонстрира, че произшествията на транспортни средства, оборудвани със системи за ръководство, като цяло имат по-малък късмет да се случат, в сравнение с транспортни средства, ръководени от хора, в множеството от сходните сюжети на катастрофи “, написа екипът в своя документ.

По време на рутинни пътни интервенции, като да вземем за пример поддържане на лентата за придвижване и пригаждане към потока на придвижването, самостоятелната система се показва по-добре от индивида и взе участие в по-малко катастрофи по време на тези задания: вероятността от произшествия на заден ход е била с 0,5 % по-малка, до момента в който вероятността от непряк конфликт е била с 0,2 % по-малка.

„ Въз основа на резултатите от оценките на модела може да се заключи, че като цяло системите за автоматизирано шофиране са по-безопасни от хората в множеството сюжети на катастрофи поради способността им да засичат и заобикалят обекти, прецизното им ръководство и по-доброто взимане на решения “, изяснява екипът.

„ Въпреки това, коефициентът на възможност за произшествие с тези системи, което настава при зазоряване или при завой, е надлежно 5,250 и 1,988 пъти по-висок от вероятността за произшествие с човек зад кормилото при същите условия. Възможните аргументи могат да бъдат неналичието на ситуационна информираност при комплицирани обстановки и лимитираният опит на системите. “

Идентифицирането на тези основни проблематични области може да помогне на откривателите да подобрят представянето на самостоятелните транспортни средства. Област, върху която би трябвало да се концентрира вниманието сега, е идентифицирането на заплахите при друга светлина.

„ На разсъмване и на здрачаване да вземем за пример сенките и отраженията на слънцето могат да объркат датчиците, което да затрудни разграничаването на обектите и идентифицирането на евентуални рискове “, написа екипът. „ Освен това променливите светлинни условия могат да повлияят на точността на логаритмите за разкриване и различаване на обекти, което може да докара до подправени позитивни или негативни резултати. “

Макар че изследването може да е малко фрустриращо за почитателите на самостоятелните коли, които чакат точката, в която те ще станат по-добри от човешките водачи, би трябвало да се знае, че всяко усъвършенстване може да бъде изпратено до всички самостоятелни коли по едно и също време. Така в случай че откривателите намерят метод да подобрят завиването, софтуерните актуализации могат да го приложат към транспортните средства от този вид, по метод, който не можем да създадем с хората.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР