ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как не ги беше срам депутатите точно насред кризата да си вдигнат заплатите?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Финансовият специалист Мика Зайкова в изявление за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “.

Водещ: Какво вещае бюджетът за следващата година? Ще успее ли България да резервира икономическия напредък? За обещаните и анулирани детски, за изключителния труд на 300 часа, за всичко това ще приказваме с финансовия специалист Мика Зайкова. Здравейте.

Мика Зайкова: Здравейте.

Водещ: Спомням си, че наскоро сравнявахме бюджета с пица – била тя постна, била тя с нещо от горната страна. Така, като се запознахте с параметрите за бюджета за следващата година, с како бихте го сравнили?

Мика Зайкова: Аз желая да стартира от това, че самият факт, че сред първо и второ четене се трансформират значими неща в бюджета, приказва за безпорядък във фискалната политика. И по тази причина бих желала да стартира от смяната в детските надбавки. В тях има 2 крачки в позитивна посока и 3 големи фала. И тъй като знам, че времето е малко, ще стартира напряко.

Да, в позитивна посока е фактът, че детските надбавки ще получат в действителност фамилиите, които имат потребност от това, като най-важното е, че се подвига доходният таван, въпреки и с малко, само че въпреки всичко ще има по-голям обсег на деца. Тоест, от 410 на 510 и от 510 на 650 за тези, които ще получат 80 % от надбавките. Добре е, че ще подвигат и самите надбавки – от 40 на 50, от 90 на 110 и така нататък, само че не е добре, че госпожа Дариткова, която направи в претекстовете си предлагането, е пропуснала нещо значимо – когато има 2 деца, това е просто възпроизводство, тъй като и детските въздействат върху демографията, а когато има 3 деца, това е приръст към нацията, а нашата по този начин или другояче умира, тъй като се понижава. И мисля, че не е вярно да се дадат по 15 лв. на дете за 2 деца и по 15 за дете за 3 деца. Не знам какъв брой деца има госпожа Дариткова, само че 3 деца се отглеждат много мъчно. Хубаво е да има растеж в 3-те деца, с цел да има тласък за приръст. Тоест, да бъдат по 20 лв. за 3 деца. И най-важното, хубаво е, че се резервира 20-те лв. на всяко последващо дете след 4, по простата причина, че по този начин не се подтикват маргиналните групи, които употребяват детските дружно с другите помощи за прехрана, а не работят. Това дотук са почти положителните неща. Големият фал обаче е, че фактът, че в претекстовете си госпожа Дариткова уточни, че просто сътвори усещане, че се опълчват служители на реда – растежът на заплатите на служителите на реда и нарастването на някои награди на медицинските фрагменти се опълчват на детските. Това основава доста грозно усещане. И мисля, че са прави моите сътрудници от синдиката на служителите на реда, които споделиха, че са възмутени, да, в действителност им би трябвало растеж на заплатите, само че не може това да стане за сметка на децата.

Вторият огромен фал в претекстовете на госпожа Дариткова е фактът, че да, на служителите на реда се подвигат заплатите с малко – плануваните 10% плюс още 5, с малко, което е незадоволително за техния голям труд, само че те ги получават оттук насетне вечно.

Докато на лекарите, без значение на кой фронт се трудят, дали с Ковид или с другите болести, които също са съществени и значими, им се дават пари: 600 лв. на доктор, 360 на сестра, 120 на санитар, само че им се дават краткотрайно за времето на рецесията.

Извинявайте, по тази причина нямаме лекари. Защото не умеем да ценим. Как биха погледнали тези хора и по какъв начин на следващия ден ще им кажат: „ Ние ви дадохме, само че в този момент ви ги взимаме тези пари “. Това е недопустимо и мисля, че би трябвало, все ще намерят 77 млн. лв. за служителите на реда и за лекарите и сестрите, само че това е недопустимо. На хората, които в този момент с риск за живота си, без значение кого лекуват, дали Ковид или другите болести, ти да им дадеш някакви дребни пари, без това заплатите им не са огромни, а по-късно да им ги вземеш. И по какъв начин не ги беше позор, извинявайте за израза, депутатите тъкмо в същото време да си усилят заплатите. Можеха да ги замразят.

Водещ: Можеше.

Мика Зайкова: Може ли такова нещо? За 11 месеца заплатите им се подвигнаха с 1200 лв.. И това са главните заплати – те вземат в допълнение там за присъединяване в комисии и други неща.

Водещ: Да, да, всички знаем. Сега обаче аз желая да вметна нещо доста значимо и значително. Самите служители на реда от най-големия профсъюз на Министерство на вътрешните работи излязоха с позиция, че няма да вземат пари от българските деца.

Мика Зайкова: Ама не може. Това е по какъв начин да ви кажа, това е, извинявайте за израза – тъпня. Не може началник на група, и то на водеща партия, да излезе и да каже: „ Нямаме пари за служителите на реда, в този момент ще вземем на децата. “ Не че другата стъпка беше напълно вярна, нали и аз бях от тези, които изказах мнение, че би трябвало да се помогне на бедните фамилии, и тъкмо в тази посока. И в случай че бях чула единствено изявлението на госпожа Светлана Ангелова, щях да го приема, с известни запаси, само че да. Но госпожа Дариткова – началник на парламентарна група, най-голямата, да каже такова нещо и да го написа в претекстовете си, това е контрапродуктивно, извинявайте.

Водещ: Самият факт, че нещо беше дадено, беше заложено.

Мика Зайкова: Ама извинявайте, самият Бойко Борисов сподели: " Ще отделим 600 и не знам какъв брой милиона, с цел да може да се реши казусът с останалите медицински експерти и служителите на реда. "

Водещ: Това какво да ни приказва?

Мика Зайкова: Това приказва за безпорядък във фискалната политика. Те просто не знаят какво да вършат с тези пари. Пари има и ще има, в случай че ние добре си изиграем картите, и в случай че ние решим въпроса с Националния проект за възобновяване, пари ще има. Но знаете ли, единствено едно изречение като отклоняване. Колегите от Института Бюргер в Германия са създали разбор за какво стопанските системи спадат или порастват по друг метод в Европейския съюз, един от най-важните фактори е качеството на ръководството. А тук очевидно нашето ръководство няма потенциал. И в този момент, в случай че минем на изключителния труд, споделям ви, не мога да си показва в XXI век…

Водещ: Да, това кому е нужно в действителност, какво ще подкрепи стопанската система ни, можете ли да ни кажете?

Мика Зайкова: Да ви кажа, че в XXI век страна-членка на Европейския съюз, страна, която е приела конвенцията на МОТ за изключителния труд, която доста добре знае, че той е неразрешен и че се позволява единствено в избрани случаи, да направи такова нещо. Извинявайте, българите не са египетски плебеи. Да, в действителност, хората ще си мълчат, хората даже могат и да сключат тези групови контракти на равнище бранш или отрасъл, тъй като са небогати, тъй като нямат пари. 80% от българите не могат към този момент да си обезпечат храната. Но това е рабски труд – ние да не сме египетски плебеи отпреди 5 века. Извинявайте, какво е това? Има очевидно несъгласие. От една страна се твърди, че ще се позволи до 300 часа, въпреки това се твърди, че продължителността на изключителния труд ще се резервира в рамките, които изисква МОТ – е, това не случи. Няма по какъв начин да направиш 300 часа и да имаш 30 часа дневни или 20 часа нощен труд в месеца, или 6 часа дневен и 4 часа нощен труд в седмица, няма по какъв начин да стане, разбирате ли? Но на хората им трябват пари. И също така, в интервал на рецесия, когато безработицата пораства, всеки ще си резервира работното място и надали ще има човек, който ще каже: „ Не желая да поставям ексклузивен труд “. А по този метод работодателите в действителност понижават заетостта и деформират пазара на труда, тъй като употребяват изключителния труд, те не назначават нови хора, т.е., не заплащат в допълнение осигуровки, заплати и така нататък

Водещ: Тоест, тези, които работят сега, ще работят повече. Аз, апропо, съм чувала от моите родители, че по време на комунизма се е работило и в събота.

Мика Зайкова: Да, работеше се в събота, и аз съм работила в събота, тъй като съм по-възрастна. Но желая да се спра на още един дребен подробност от новите предложение, който ми направи неприятно усещане. Не неприятно, в действителност религиите би трябвало да се поддържат, тъй като когато човек има вяра в Бог, той е по-честен, по-добър, и който има боязън от Бога, не прави неприятни неща. Нямам нищо срещу да се поддържа католическата черква с още 130 хиляди лв. в дотацията. Но главното изповедание в България е православното. Освен това, вие знаете, че в България има доста мохамедани. А българските мохамедани са кротки, работливи хора, те основават доста огромна част от Брутният вътрешен продукт. В България има евреи и арменци – това са хора интелигентни, които пък работят в региона на науката, културата и основават доста значими артикули в новаторската област. Нима не би трябвало да се поддържат? Нека се поддържа, да усили дотацията на католическата черква, само че да има някакъв баланс и с другите религии. Разбирате ли? Не можеш да кажеш – аз не мога да кажа каква е повода, само че би трябвало да има баланс сред обособените вероизповедания, и мисля, че всички вероизповедания в България, тъй като работят за положителното на страната, би трябвало да получават прилични дотации.

Интервю на Евелина БРАНИМИРОВА, " Фокус "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР