ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво означава присъдата над Веселин Марешки

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Лидерът на " Воля " Веселин Марешки беше наказан на четири години затвор за изнудване. Доказателство ли е това за независимостта на българския съд? Петър Чолаков потърси отговори от двама юристи.

Според някои присъдата на господин Марешки потвърждава, че в България има самостоятелни съдии; съгласно други, това е форма на рекет, като задачата е да бъде стимулиран Марешки да обслужва (още по-ефикасно?) политически ползи. Той твърди, че станал „ жертва” на „ брюкселския мониторингов доклад”, с цел да „ има наказани олигарси”. Какъв е Вашият прочит?

Адв. Николай Хаджигенов: Марешки към момента е почтен до влизане в действие на присъдата. Всичко останало е защитна тирада без значение от посоката на интереса и долнопробно „ политическо “ интересчийство.

Адв. Емил Георгиев: Трудно е да се даде отговор на този въпрос, доколкото нито присъдата, нито претекстовете към нея са обществено налични за прочит и разбор. Що се отнася до брюкселския мониторингов отчет, не ми е известно държавното управление ни да е включвало делото на Марешки в листата си със „ знакови каузи “ на българското правораздаване, за чийто прогрес рапортува в Брюксел. Актуалният отчет се чака за 23 септември, което е идната седмица - да забележим ще бъде ли регистрирано това дело там по един или по различен метод.

Заместник-председател на българския парламент е наказан. Какво приказва това за „ качеството” на българската народна власт?

Адв. Емил Георгиев: Не бих споделил, че е индикация за качеството на българската народна власт. По-скоро сочи, че гласоподавателите на Марешки или са много снизходителни в упованията си към неговата персона, или попадат измежду тези, за които е изключително значим правилото, че човек е почтен до доказване на противното (с влезнал в действие правосъден акт). Все отново той е обвиняем по делото, за което на втора инстанция бе наказан, още от 2015 година. В това си качество той се яви както на президентски избори през 2016, по този начин и на парламентарни през 2017 и няма данни да му е попречило в резултата.

Могат ли да се вършат съпоставения със случая „ Христо Бисеров”? Срещу Бисеров (също зам.-председател на НС) имаше досъдебно произвеждане за данъчни закононарушения и пране на пари, само че след това бе оневинен по всички обвинявания, а и осъди прокуратурата?

Адв. Николай Хаджигенов : Не. Обвиненията на Бисеров бяха несъставомерни изначално, т.е. беше съден за нещо, което не е закононарушение.

Адв. Емил Георгиев: Засега по-скоро не, макар че ще можем да преценим дефинитивно едвам след изговаряне на третата инстанция по делото на Марешки. Впечатляващото при Бисеров бе, че прокуратурата изначално му повдигна негодни обвинявания, главно за валутни закононарушения, от което разумно последваха както оправдаванията на всички 3 правосъдни инстанции, по този начин и осъждането на прокуратурата за породени на Бисеров вреди.

Как ще се развие, съгласно Вас, оттук насетне въпросът „ Марешки”? Предстои казусът да бъде гледан от Върховен касационен съд с ръководител Лозан Панов?

Адв. Николай Хаджигенов: Ще бъде назначен правосъден състав, който ще има съдия-докладчик, ръководител на състава и прочие. Лозан Панов е административен началник на Върховен касационен съд, което няма нищо общо с единоначалието в прокуратурата, където става единствено това, което каже основният прокурор. В съда НЕ е по този начин. Иначе има два разновидността. Правосъдие в чистият му тип или това което получи Цветанов. Ще забележим.

Адв. Емил Георгиев: Кой е ръководител на Върховен касационен съд не е от изключително значение. Да не забравяме, че поради обществено изразяваните си позиции Панов е под непрекъснатите офанзиви на „ кафяви " медии, политици, основен прокурор и болшинството във Висш съдебен съвет. Последното, впрочем, му лиши даже стопанисването на постройката на Съдебната палата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР