Неуязвимата система доближава света до независимостта от GPS. В Обединеното кралство

...
Неуязвимата система доближава света до независимостта от GPS.
В Обединеното кралство
Коментари Харесай

Сбогом GPS: първата в света квантова навигационна система премина тестовете

Неуязвимата система приближава света до независимостта от GPS.

В Обединеното кралство са завършиха първите тествания на търговски полети благодарение на квантови навигационни системи, които не могат да бъдат заглушени или заблудени.

Квантовата система за позициониране, навигация и времеизмерване (PNT, Positioning, Navigation and Timing) е създадена от Infleqtion. Новата технология дава обещание да обезпечи доста точна и постоянна навигация, допълвайки актуалните сателитни системи.

По време на тестванията с авиокосмическите компании BAE Systems и QinetiQ компанията Infleqtion показва две усъвършенствани квантови технологии: ултрастудена атомна система и компактния оптичен атомен часовник Tiqker. И двете системи бяха тествани с модифициран аероплан RJ100 Airborne Technology Demonstrator на компанията QinetiQ.

Самолетът на BAE Systems с квантовата навигационна система

Тестваната технология способства за създаването на Квантовата инерциална навигационна система (Q-INS, Quantum Inertial Navigation System), която дава обещание да революционизира опциите на PNT, като обезпечи извънредно висока акуратност и надеждност. Системата работи независимо и без значение от обичайна GPS навигация.

Квантовият часовник

PNT системите са жизненоважни за установяване на местоположението, подкрепяне на навигацията и поддържане на тъкмо време. Прецизните часовници са в основата на актуалната технология PNT и са от значително значение за голям брой приложения.

Друг значим съставен елемент е портативното генериране на свръхстудени атоми. Такива атоми, охладени до съвсем безспорна нула, са оптимални за основаване на квантови акселерометри и жироскопи, които са основни съставни елементи на Q-INS.

Квантовата навигационна система на борда на въздухоплавателното средство

Намаляването на зависимостта от световните системи за позициониране отстранява рисковете за отбранителните, икономическите и геополитическите интервенции заради опцията GPS сигналите да бъдат заглушени или сменени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР