Три дни след обявяването на победителя в тазгодишната Евровизия, конкурсът

...
Три дни след обявяването на победителя в тазгодишната Евровизия, конкурсът
Коментари Харесай

Евровизия - когато политиката засенчи музиката

Три дни след оповестяването на спечелилия в тазгодишната " Евровизия ", състезанието продължава да се радва на вниманието на почитателите и не слиза от медийните страници, а осем от песните попаднаха в топ 50 на най-слушаните в Спотифай. Стотици приветстваха вкъщи изпълнителя от Хърватия - Бейби Лазаня, който остана на второ място, само че завоюва вота на публиката. Остават доста нерешени въпроси и след незапомненото политическо напрежение в " Евровизия ", която по правилник би трябвало да сплотява, а не да разделя.

Десетки хиляди посрещат Baby Lasagna на централния площад в Загреб като същинска рокзвезда. Хърватският представител остана втори на финала на Евровизия, само че с 337-те точки от зрителския избор, е безапелационния любимец на публиката. Обожаван от хърватите и сравняван с Рамщайн.



Топло, въпреки и не по този начин блестящо беше посрещането на швейцарския участник Немо, който победи на тазгодишната Евровизия. Първият небинарен реализатор, спечелил огромната премия от най-престижния песенен конкурс на Стария континент.

68-мото издание на " Евровизия " трябваше да означи и 50-та годишнина от може би най-знаковата победа на Швеция - тази на АББА. Конкурсът обаче беше помрачен от кавги както преди, по този начин и по-късно.

Дните преди огромният край улиците на Малмьо бяха огласяни от пропалестински протестиращи, недоволни от присъединяване на израелската представителка. Часове преди концерта в събота от EBU изненадващо оповестиха, че дисквалифицират нидерландския реализатор поради непочтено държание. Освиркване съпътства огромна част от вечерта вътре в залата. Но проблемите зад кулисите на " Евровизия " наподобява надалеч не са завършили.



Победителят Немо разкри, че се е наложило скрито да внесе флага на небинарните в залата, както и че негови фенове са се оплакали от в детайли претършуване от страна на защитата. Всеки, който е носел знаме, друго от това на държава-участник, е бил принуждаван да го изхвърли:

" Наложи ми се да внеса скрито флага си, тъй като от Евровизия не ми позволиха. Но го направих, все пак, уповавам се и други хора да са постъпили като мен. Това е двоен стандарт и както към този момент споделих - разруших кода, счупих си и трофея. Но трофеят може да бъде поправен. Може би " Евровизия " също има потребност от леки ремонти. "



Напрежението към " Евровизия " доближи и до Брюксел, откакто зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас написа писмо до Европейския съвет за радио и телевизия, в което изиска пояснение за какво знамето на Европейски Съюз не е било позволено в " Малмьо Арена ". Нареждането на EBU беше, че ще бъдат допускани само флаговете на участващите страни и тези, представляващи LGBT общността. Схинас се обърна към уредниците с въпроса: За кого в действителност е Евровизия, в случай че знамето, знак на единството на Европа е неразрешено?

" Нека ви припомня, че флагът на Европейски Съюз е знаме и на Съвета на Европа, който има 46 държави-членки. Изключително разочаровани сме, че представителите на страни, които са част от тези две организации, не са имали опция да покажат своята принадлежност. Европейският съюз не е уредник на това събитие, само че имаме право да изразим мнението си и да призовем EBU да осъзнаят грешката си ", съобщи Ерик Мамер, представител на Европейската комисия.



фотоси: Българска телеграфна агенция

От комисията акцентират и че месец преди европейските избори, във времена на мощно разделяне и спорове, когато европейските полезности са подкопавани от властнически водачи, е по-важно от всеки път да се демонстрира единение. И допълват, че от МОК, които също като EBU провеждат огромно събитие, което би трябвало да сплотява и да носи наслада, са разрешили на всички уреди в Париж по време на Олимпийските игри, да се развява европейското знаме.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР