С контролиран взрив беше разрушен най-големият останал участък от срутения

...
С контролиран взрив беше разрушен най-големият останал участък от срутения
Коментари Харесай

Разрушиха моста в Балтимор с контролиран взрив

С следен гърмеж беше опустошен най-големият останал сектор от срутения мост в Балтимор, щата Мериленд в Съединени американски щати. Съоръжението беше разрушено на 26 март след удар от товарния транспортен съд „ Дали “.

Детонацията беше задействана на 13 май, откакто се забави с ден поради неприятни метеорологични условия в региона.

Контролираната детонация беше значима стъпка в освобождението на заседналия измежду отломките транспортен съд. Плавателният съд се удари в една от опорните колони на моста, малко откакто напусна пристанището на Балтимор.

Разрушеният мост се срути върху носа на кораба и през последните шест седмици остана да лежи върху палубата му.

При сриването на моста починаха 6 строителни служащи и беше прекратена по-голямата част от морския трафик през оживеното пристанище на Балтимор.

Контролираното срутване би трябвало да разреши контейнеровозът „ Дали “ да бъде изведен на вода и да се възвърне придвижването през пристанището, защото почистването навлиза в последните си стадии.

След като корабът бъде изместен, ще може да се възстановява морският трафик, което ще облекчи ситуацията на хилядите транспортни компании, чиито работни места бяха наранени от затварянето на пристанището.

Морският трафик през пристанището предходната година е възлизал на повече от 47 млн. тона задгранични товари. Това е най-натовареното пристанище в Съединени американски щати за експорт на коли и деветото по натовареност в света.

Освен морския трафик, пристанището на Балтимор е директно отговорно за към 15 000 работни места и подкрепя още близо 140 000. Засегнати бяха и редица железопътни и въглищни компании.

Още през март американският президент Джо Байдън даде обещание бързи дейности по почистване на срутеното оборудване и финансова помощ за възобновяване му, написа бТВ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР