ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Община Сливен изгради гробище в нарушение на редица закони

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Община Сливен построи гробище в нарушаване на редица закони – за това алармираха наши фенове, пишат от gospodari.com. Темата показват Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт, a видеото можете да гледате тук.

По тематиката от ФАКТИ работихме през 2020 и 2021.

Сигналът

През 2004 година “Люпиже България” купува индустриална база в квартал Речица в Сливен. По това време против базата има празен терен на бивше гробище, което се е употребило до 80-те години на предишния век. Какво обаче се случва с него години по-късно?

Преди три години стартира почистване на терена. Багери събарят старите надгробни плочи. На тяхно място при започване на пандемията се появяват нови гробове – на умряли с Covid-19.
`Община

Собствениците на близката промишлена постройка изясняват, че гробището се построява върху бившето гробище. Изискванията следователно обаче са теренът да се употребява единствено за урнополагане.

Друго главно нарушаване е обвързвано с Наредба 2 на Министерството на здравеопазването. Според нея при разширение на гробищни паркове би трябвало да се направи хидрогеоложко изследване на подпочвените води. Тяхната дълбочина би трябвало да е най-малко 50 см по-ниска от дълбочината на гробовете. В този случай обаче евентуално има нарушаване на наредбата, защото мястото е с потвърдено високи подпочвени води.

Нарушен е и Законът за устройство на територията, съгласно който промени в подробните устройствени проекти се правят единствено след публично разискване. Такова в тази ситуация няма данни да е било извършено.

Сигнали до институциите

Потърпевшите са се обръщали неведнъж към община Сливен, Министерство на здравеопазването и РЗИ-Сливен. Уви, не получават отговор, който въобще да изяснява обстановката. Проверките не откриват нарушавания, тъй като се правят по документи. Институциите се базират на заповед на кмета на Сливен от 2013 година, съгласно която гробищният парк се уголемява. Но тази заповед е издадена без публично разискване на Подробния организационен проект на града и без изисканото хидрогеоложко изследване на терена.

Ние също потърсихме кмета на Сливен Стефан Радев. Дали обаче той отговори на въпросите ни, ще разберете напълно скоро на gospodari.com.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР