Интересни факти за практически всичко 20

...
Факт: Гофретник вдъхнови един от първите чифтове NikeБил Бауърман беше
Коментари Харесай

Факт: Гофретник вдъхнови един от първите чифтове Nike
Бил Бауърман беше треньор по лека атлетика през 50-те години на миналия век, който не харесваше как се правят обувките за бягане. Той първо създава обувката Cortez, но иска маратонка, която е още по-лека и може да се носи на различни повърхности. По време на вафлена закуска със съпругата си през 1970 г. му хрумва идеята да използва текстурата на вафлите върху подметките на маратонките. Обувките с вафлена подметка направиха големия си дебют в американските олимпийски изпитания по лека атлетика през 1972 г. в Юджийн, Орегон.

Факт: Глиганите мият храната си
National Geographic съобщи, че в зоологическата градина в Базел в Швейцария пазачите на зоологическата градина са наблюдавали възрастни и млади диви свине да берат пясъчни ябълки и да ги носят до близката рекичка в тяхната среда, за да ги измият, преди да ядат. Въпреки че някои продукти като захарно цвекло бяха изядени без човешкото поведение, глиганите донесоха цяло мъртво пиле до рекичката, за да го измият, преди да го изядат. Един еколог нарече това „луксозно поведение“. Разберете кои други животни са най-умните.

Факт: Бейзболните съдии седяха на люлеещи се столове
Хората играят бейзбол от средата на 19 век. В първите дни съдиите ръководеха игрите, докато се излежаваха в люлеещ се стол, разположен на 20 фута зад домашната табела. До 1878 г. Националната лига също обяви, че домакинските отбори трябва да плащат на съдиите по $5 на игра.

Факт: Първият търговски пътнически полет продължи само 23 минути
През 1914 г. Абрам Фейл плаща 400 долара (което днес би било 8500 долара) за 23-минутен полет със самолет. Полетът от Флорида лети между Санкт Петербург и Тампа, където само 21 мили вода разделя градовете. Фил, бивш кмет на Санкт Петербург, и пилотът Тони Янус бяха единствените пътници. Този знаменателен полет проправи пътя за въздушния транспорт, какъвто го познаваме. Говорейки за това, ето някои факти за самолетите, които винаги са ви интересували.

Факт: Първият роман в света завършва по средата на изречението
Приказката за Генджи, написана от Мурасаки Шикибу през 11 век, се смята за първия роман в света. След като прочете 54 сложно изработени глави, читателят внезапно спира по средата на изречението. Един преводач смята, че работата е завършена такава, каквато е, но друг казва, че ни липсват още няколко страници от историята.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР