Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (8)

...
71 Морските лъвове могат да танцуват в ритъм.Има само два
Коментари Харесай

71 Морските лъвове могат да танцуват в ритъм.

Има само два бозайника на Земята с доказана способност да движат телата си в такт с външен ритъм: хората (макар и не всички хора, за да бъдем честни) и морските лъвове. Когато изследователи от университета в Санта Круз спасиха заседнал морски лъв през 2013 г., те откриха, че тя е много умна и дори може да се научи да танцува. Въпреки че папагалите също могат да поддържат ритъм, преди се смяташе, че само животни, способни на сложно вокално обучение, могат да направят това.

72 Rolls-Royce прави най-скъпата кола в света.

В момента най-скъпият автомобил в света е Rolls-Royce Sweptail, който беше продаден за 13 милиона долара. Въпреки това, дори и да имате такъв вид тесто, което лежи наоколо, няма да можете да го купите - само едно беше направено и то беше изградено по поръчка от нулата според спецификациите на купувача. Но чисто новите поръчкови автомобили нямат нищо общо с използваните класики; неотдавнашната продажба на Ferrari GTO от 1963 г. за 70 милиона долара се предполага, че е най-високата цена, плащана някога за автомобил.

73 Прочутата "Тифозна Мери" зарази повече от 50 души, като готви за тях.

„Тифозната Мери“ беше реална историческа личност, станала печално известна в началото на 1900 г. Тя беше ирландка на име Мери Малън, която имигрира в Съединените щати през 1880 г. Въпреки че нямаше симптоми на коремен тиф, тя носеше бактерията в кръвта си и можеше да я предаде на други хора. Тъй като никой лекар не можел да я убеди, че това е вярно и не се чувствала болна, тя настояла да работи като готвачка. По време на кариерата си тя зарази най-малко 51 души, трима от които починаха, преди да бъде изолирана в принудителна карантина през последните десетилетия от живота си.

74Легендата за чудовището от Лох Нес датира от почти 1500 години.

Има една история, написана през 565 г. сл. Хр., която говори за ирландски монах, пътуващ през Шотландия. Докато бил там, Свети Колумб чул истории за „воден звяр“, който нападнал и убил местните хора, когато влезли в реката. Искайки да помогне, монахът използва приятеля си като стръв, за да примами звяра в полезрението му, в който момент Колумба му заповяда „да не върви по-нататък“ и създанието спря и заплува обратно нагоре по течението. Тази река сега е известна в Шотландия като река Нес, която извира от прочутото езеро Лох Нес.

75 Индийското орехче може да бъде фатално отровно.

Малко щипка индийско орехче в тиквен пай или върху яйчен ногот може да му придаде допълнителен вкус и прекрасен, пикантен аромат. Твърде много индийско орехче обаче може да бъде токсично. Две до три супени лъжици сурово индийско орехче може да предизвика халюцинации, конвулсии, болка, гадене и параноя, които могат да продължат няколко дни. Реалните смъртни случаи са рядкост, но са се случвали.

76 Китайската полиция използва отряди гъски.

Чували сте за полицейски кучета, но за полицейски гъски? От 2013 г. 12 полицейски участъка в селски район на Китай са започнали да използват гъски като стражи. Те са будни животни и, както вероятно знаете, могат да създадат много шум и суматоха, от което креативните китайски служители на реда се възползват. Докато тази тенденция все още не се е разпространила в цял Китай, полицията в Dongwan твърди, че гъските вече са спрели поне една кражба.

77 Първият iPhone не е направен от Apple.

Първото мобилно устройство, наречено "iPhone", е направено от Cisco, а не от Apple. Позволява на потребителя да използва гласовите функции на Skype без компютър. Apple обяви собствен продукт само 22 дни по-късно, а Cisco заведе дело за нарушаване на търговска марка. Делото в крайна сметка беше уредено извън съда и на двете компании беше разрешено да продължат да използват името. Вероятно обаче никога не сте чували за Cisco iPhone.

78 Има страна, в която е най-вероятно да се родят близнаци.

Бенин, страна в Централна Африка, се отличава с най-високата раждаемост на близнаци в света. Докато средното за света е само 13 близнаци на 1000 раждания, Бенин повече от удвоява този процент, при близо 30 близнаци на 1000 раждания. Няма един единствен фактор, който да причинява това, но се смята, че генетиката, диетата и дори височината на майката играят роля.

79 Шрифтът Comic Sans идва от истински комикс.

Повечето възрастни в днешно време, които знаят нещо за графичния дизайн, се отклоняват от използването на шрифта Comic Sans в официални документи. Шрифтът е проектиран от Винсънт Конаре, който черпи пряко вдъхновение от любимите си комикси, включително прочутата поредица Watchmen на Алън Мур и Дейв Гибънс.

80 В продължение на 100 години картите показват остров, който не съществува.

Почти нищо не се знае за остров Санди, земна маса с размерите на Манхатън в Тихия океан край бреговете на Австралия. Предполага се, че изследователят Джеймс Кук го е открил през 1774 г. и е започнал да се появява на морските карти през 1908 г. Едва през 2012 г. екип от австралийски учени се зае да проучи е.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР