Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (18)

...
165 Някои жители на Мериленд се облагат с данък за
Коментари Харесай

165 Някои жители на Мериленд се облагат с данък за дъжда.

Както се казва, „нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците“. В зависимост от това къде по света живеете, дъждът може да бъде също толкова неизбежен. А за някои жители на Мериленд дъждът и данъците са едновременно неизбежни и обвързани благодарение на „данъка дъжд“, който беше приет от законодателния орган на щата и подписан в закон през 2012 г.

Девет окръга, както и град Балтимор, плащат годишната такса, която Центърът за защита на водосбора описва като „потребителска такса, начислявана на собствениците на имоти за услугата по управление на замърсения отток, идващ от тяхната собственост“.

166 Учените са съживили частично безплътни мозъци на прасета.

През април 2019 г. екип от Йейл успя да възстанови частична функционалност на мозъците на обезглавени прасета за 10 часа или повече след смъртта на животното. Неврологът Ненад Сестан, който участва в експеримента, обясни, че резултатът може да ни позволи да „разберем по-добре как мозъчните клетки реагират на спиране на кръвообращението“ и „да тестваме дали някои клетъчни функции могат да бъдат възстановени в мозъка след смъртта“.

167 Астронавтите в космоса са изложени на същото количество радиация като 150 до 6000 рентгенови снимки на гръдния кош.

Когато астронавтите напуснат Земята, те са изправени пред редица фактори, които ги засягат физически. Това включва интензивното количество радиация, на което са изложени: според НАСА това е еквивалент на някъде между 150 до зашеметяващите 6000 рентгенови снимки на гръдния кош.

168 Beaver bum goo понякога се използва за подобряване на вкуса на ванилия.

Следващият път, когато ядете нещо, което се отличава с богатия вкус на ванилия, може да искате да сте наясно или да направите всичко възможно да пренебрегнете факта, че кастореумът, слуз, която бобрите отделят, за да маркират територията си, понякога се използва за подобряване на вкус на ванилия в храната, според National Geographic. Слузта „като цяло се счита за безопасна добавка“ от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, но вероятно никога няма да я срещнете в реалния живот, защото е трудно и скъпо да се събира.

169 САЩ почти влязоха във война с Канада заради прасе.

През 1859 г. САЩ едва не влязоха във война с Канада заради едно прасе. Само няколко години след подписването на Орегонския договор за прекратяване на граничния спор между Америка и Великобритания (която все още управляваше района, известен като Канада), нещата малко се нажежиха на остров Сан Хуан, където бяха граждани от двете страни разположен. Historic UK обяснява, че „прасе, принадлежащо на британците, случайно се скитало в земята на Лайман Кътлър, американски фермер. Когато Кътлър забелязал, че прасето яде малко от неговите картофи, той се разгневил и в пристъп на ярост застрелял и убил прасето. "

Въпреки усилията за разрешаване на ситуацията между двамата мъже, нещата се разпространиха в останалата част от общността и стигнаха до точката, в която губернаторът на Британска Колумбия изпрати три военни кораба в района. Двете страни продължиха да увеличават военната си сила през следващия месец, докато адмиралът от британския флот Робърт Л. Бейнс пристигна и сложи край на нещата, като заяви, че няма да „въвлече две големи нации във война заради кавга за прасе“.

170 През 18-ти век торнадото е било наричано „въртележки“ и „въртележки“.

Ако сте живели през 18-ти век, може би сте говорили за торнадо с думите „вихрен взрив“ или „вихрен вятър“. Честно казано, може да се наложи да ги върнем!

171 Сънданс Кид взе прякора си от град Сънданс, Уайоминг.

Може да не разпознаете името Хари Алонзо Лонгабо и това е така, защото той беше известен (или скандално) известен с прякора си Сънданс Кид. Американският престъпник, който е роден през 1868 г. и е убит през 1908 г., взе сегашния си исторически псевдоним от единствения град, който го постави зад решетките: Сънданс, Уайоминг. Той беше затворен там, когато беше само на 15 години за кражба на кон и беше осъден на 18 месеца. Хлапето Сънданс се присъедини към Wild Bunch, група от разбойници и крадци, които обиколиха Скалистите планини в края на 19 век.

172 Изяждането на вашето потомство може да е знак за добро родителство при някои видове.

Мисълта за всяко същество, което поглъща бебетата си, може да е ужасяваща за нас, но за някои животни, като някои риби, влечуги и земноводни, това не е така, според изследване от 2019 г., публикувано в Frontiers in Ecology and Evolution. Сред тези същества, жертването на някои от малките им чрез канибализъм може да бъде начин да се помогне на другите им потомци да оцелеят, когато пренаселеността се превърне в проблем.

173 Думата "MacGyvered" е в Оксфордския английски речник.

Оригиналната серия MacGyver, която вървеше от 1985 г. до 1992 г., включваше главен герой, който можеше да създава почти всичко, което сърцето му пожелае, с произволни предмети. В резултат на това ние използваме Думата „MacGyvered“ като прилагателно означава „адаптиран или импровизиран по гениален или целесъобразен начин“. А през март 2019 г. терминът беше официално добавен към Оксфордския английски речник. Отне само 34 години!

174 Кентъки има повече бърбън от хората.

Ако бърбънът е вашето предпочитано питие, тогава може да искате да планирате пътуване до Кентъки. Щатът не само е отговорен за 95 процента от световния бърбън, според The Atlantic, но има и толкова много от него, че 4,7 милиона барела в дестилериите на щата превишават 4,3 милиона души, живеещи в района.

175 Червеното петно на Юпитер става едновременно по-високо и по-малко.

Червеното петно на Юпитер е почти толкова известно, колкото и забележителните пръстени на планетата. Но петното, което всъщност е буря, се смалява вече век и половина. Въпреки че НАСА не може да предскаже какво ще се случи с бурята, която „някога беше достатъчно голяма, за да погълне три Земи с излишно място“, те знаят, че тя „изглежда, че е увеличила площта си поне веднъж по пътя си и расте по-висок, докато става по-малък."

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР