Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (9)

...
81 Бебетата са физически аномалии.Бебетата, особено новородените, са изненадващо различни
Коментари Харесай

81 Бебетата са физически аномалии.

Бебетата, особено новородените, са изненадващо различни от децата, които ще пораснат. Когато се родят, главите им представляват една четвърт от пълното им телесно тегло, а размерът на мозъка им ще се удвои през първата година от живота. Бебетата имат 300 кости и около 10 000 вкусови пъпки в цялата си уста. Някои от костите ще се слеят, докато остареят (до 206, като възрастен), но вкусовите рецептори, които не са на езика, в крайна сметка ще изчезнат.

82 Кралицата има някои скрити скривалища.

От началото на 13-ти век град Лондон официално плаща наем на короната за две малки части от собственост. За щастие на града, цената остава същата повече от 800 години: един нож, една брадва, шест подкови и 61 пирона, представяни всяка есен на Церемонията за отказ от наеми. Въпреки че единият от тези имоти се намира в маврите в Шропшир, а другият е близо до Кралския съд в самия град, никой не знае точното местоположение на земята на кралицата.

83 Човекът, написал Дракула, никога не е посещавал Трансилвания.

Брам Стокър беше ирландски автор, който сега е най-запомнен с готическия си роман на ужасите Дракула. Частично разположен в Трансилвания, планински регион в централна Румъния, историята циментира легендата за вампира в основната европейска и американска култура. Въпреки многобройните пътувания на Стокър по света, той никога не е посещавал Източна Европа — и по силата на това Трансилвания — изобщо.

84 Австралийското правителство забрани думата "приятел" за един ден.

Вероятно има жаргонни или неофициални думи, които ви лазят по нервите от време на време, особено когато смятате, че нещо трябва да се вземе на сериозно. През 2005 г. австралийският парламент прие няколко жалби на граждани твърде сериозно и забрани на всеки от персонала си да използва думата „приятел“ по време на работа. За щастие министър-председателят Джон Хауърд се противопостави, твърдейки, че "mate" е важна част от австралийската култура и забраната беше отменена в рамките на 24 часа.

85 Много езици имат едни и същи корени.

Английски, португалски, латвийски, пущунски и гръцки звучат много различно днес, но всички тези езици имат общ прародител, наречен протоиндоевропейски. Въпреки че нямаме писмени примери за него, лингвистите са работили назад от различни съвременни езици, за да се опитат да го реконструират. Използвайки тяхната реконструкция, изречението „Кралят искаше син“ ще бъде написано като „H3rḗḱs súhxnum u̯l̥nh1to“.

86 Ухапването от кърлеж може да ви направи алергични към червено месо.

Много хора имат хранителни алергии, но малко са резултат от ухапване от насекомо. В една странна и нарастваща тенденция, някои хора, които са ухапани от кърлеж Lone Star, могат да развият внезапна алергия към червено месо. Говеждото, агнешкото и свинското месо (които технически се класифицират като червено месо) могат да накарат хората с тази алергия да изпитат главоболие, кихане, хрема и гадене. В тежки случаи това може да накара човека да не може да диша. При някои страдащи алергията избледнява с течение на времето, но при други е постоянна.

87 Хариет Тъбман беше дори по-героична, отколкото си мислехте.

Вероятно знаете, че Хариет Тубман е бивша робиня, която става политически активист на движението за премахване. Но в допълнение към контрабандата на избягали роби през подземната железница, по време на Гражданската война тя е първата жена, която води въоръжено нападение. Тя планира и извърши редица нападения и беше известно, че носи револвер за лична защита.

88 Торнадото може да причини „рибен дъжд“.

Торнадото може да се развие над водата също толкова добре, колкото и над сушата. Когато го правят, те се наричат „водни струи“ и изсмукват големи количества езерна или морска вода, както и всичко, което плува в тази вода. Ако водната струя стигне до сушата и ветровете намалят, тези риби няма къде да отидат, освен надолу. Доколкото знаем, няма достатъчно мощно торнадо, което да улови акули, но рибено надо е напълно възможно.

89 Веднъж Наполеон бил нападнат от хиляди зайци.

Наполеон Бонапарт някога е бил един от най-могъщите хора в Европа, но претърпява позорно поражение от ръцете (или лапите) на зайци. След военна победа началникът на щаба на Наполеон организира лов на зайци, за да отпразнува. Хиляди зайци бяха докарани, за да бъдат пуснати на свобода, но вместо да отскочат, когато клетките бяха отворени, те се обърнаха да атакуват, гълтайки купонджиите. След като се опита и не успя да ги прогони, великият император Наполеон избяга за безопасността на каретата си.

90 Скоти от 90Star Trek щурмува плажа в Нормандия.

Канадският актьор Джеймс Духан, най-известен с ролята си на Монтгомъри "Скоти" Скот в оригиналния сериал "Стар Трек", служи в World War II с 3-та канадска пехотна дивизия. Като упълномощен лейтенант, той поведе своя отряд до осеяния с мини Джуно Бийч като част от инвазията на Съюзническите сили в Деня D. По-късно през деня той беше ранен от приятелски огън, което доведе до ампутация на средния пръст на дясната му ръка. Може да не сте го забелязали, защото по време на неговото време в Стар Трек режисьорите направиха всичко възможно, за да избегнат показването на нараняването на екрана.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР