Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (14)

...
127 Crows таи злоба.През 2010 г. изследователи в Сиатъл откриха,
Коментари Харесай

127 Crows таи злоба.

През 2010 г. изследователи в Сиатъл откриха, че по-рано заловени врани са успели да запомнят лицето на своя похитител дори години след инцидента. След като идентифицираха въпросния заподозрян, те щяха да ги заплашат, като се гмурнаха и нападнаха човека, от когото се чувстваха застрашен преди години.

128 Канада някога беше силно насочена към LGBTQ лица.

Нашите канадски съседи може да не са били толкова приятелски настроени, колкото си мислехме. По време на ерата на Студената война Канада похарчи хиляди за своята историческа „машина за плодове“. Предполага се, че това устройство може да идентифицира гей мъже и лесбийки чрез наблюдение на субекти, докато им се показват порнографски изображения с хомосексуално съдържание.

Това, за съжаление, доведе до неправомерното преследване на много от добрите граждани на Канада. През 2017 г. министър-председателят Джъстин Трюдо се извини за малтретирането на тези хора.

129 Бил Гейтс е дарил почти половината от състоянието си.

Основателят на Microsoft Бил Гейтс насърчава Giving Pledge, идея, че ако имате достатъчно късмет, трябва да дадете 50 процента от богатството си на тези, които имат най-голяма нужда от него. Към 2013 г. той е дарил 28 милиарда долара и е спасил около 6 милиона живота, като предоставя ваксини и по-добро здравеопазване на хората по света.

130 Винаги можете да "видите" носа си.

Човешкият мозък е способен на невероятни неща, но за да прави тези неща, той трябва да блокира разсейването чрез процес, наречен несъзнателно селективно внимание. Носът е едно от тези разсейващи фактори. В своето забележително изследване от 60-те години на миналия век Улрик Найсер открива този феномен, след като моли участниците да преброят колко пъти баскетболистите подават топка във видео. Това, което голямото мнозинство пропусна да забележи във видеото, беше момиче, което минава през средата на корта с чадър, защото те бяха толкова съсредоточени в броенето.

131 Ресторант в Ню Йорк наема баби като готвачи.

Вярно е, че всеки смята, че италианската им баба или нона е най-добрата готвачка. Така че това беше гениална идея, когато Джо Скаравела реши да събере колкото се може повече нона, за да работят в неговия ресторант в Стейтън Айлънд. Enoteca Maria съчетава уменията на тези възхитителни, талантливи баби и ги кара да създават и готвят рецепти от собствените си семейни готварски книги.

132 Шакил вкара само една тройка.

Шакил О'Нийл направи единствения удар от три точки, който някога ще направи в цялата си кариера на 16 февруари 1996 г. Когато Орландо Меджик играха с Милуоки Бъкс, О'Нийл получи пас за почти целия корт, преди да стреля тримата - показалец. Въпреки че беше единственият официален удар от три точки в кариерата му, той влезе в историята на НБА като един от най-великите за всички времена.

133 Първият банков обирджия в Америка депозира парите обратно в същата банка.

В Bank of Philadelphia на 1 август 1798 г. от трезора е открадната сума от $162 821. Нямаше следи от насилствено влизане, така че се смяташе, че е вътрешна работа. Патрик Лион беше затворен като главен заподозрян, тъй като той беше дърводелецът, който работеше по вратите на трезора.

Но след това разбраха, че човек на име Айзък Дейвис е депозирал големи суми пари в Банката на Филаделфия. Оказа се, че той е един от замесените крадци. През 1799 г. Лион е освободен и Дейвис накрая изплаща парите, без да лежи нито ден в затвора.

134 Германия открива 2000 тона неексплодирали бомби всяка година.

По време на Втората световна война съюзническите сили са хвърлили над Германия над 2,7 милиона тона бомби. Поради определени дефекти в техните таймери за забавяне, голям брой бомби никога не са експлодирали - около 10 процента, или 200 000 тона. Тъй като те бяха открити през годините оттогава, за германските граждани е рутинно да бъдат евакуирани от сгради или разделени по улиците, докато експертите по бомбите боравят с устройствата.

135 Акулите са съществували преди дърветата.

Дърветата са млади в сравнение с акулите, които владеят морето. Акулите съществуват от около 400 милиона години, докато дърветата са станали техен официален вид едва преди 350 милиона години. Други забележителни животни, които надживяват нашите листни предци, са ракът подкова, както и медузите.

136 И дърветата не винаги са били биоразградими.

Днес бактериите и гъбичките разяждат падналите дървета, но това не винаги е било така. Бактериите трябваше да се развият, за да ядат дървесина, така че след стотици милиони години дърветата падаха при смъртта, оставяйки големи купчини мъртва дървесина. Горски пожари с невъобразими размери биха изгорили масивните могили от мъртва дървесина. И това е мястото, откъдето идват повечето въглища днес на Земята, според National Geographic.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР