Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (10)

...
91 Apple Pie всъщност не е американски.Първоначално ябълките идват от
Коментари Харесай

91 Apple Pie всъщност не е американски.

Първоначално ябълките идват от Азия. Първите пайове са изпечени в средновековна Европа. Дори концепцията за поставяне на ябълки в пай води началото си от рецепта от Англия през 1381 г. Въпреки това фразата „американски като ябълков пай“ се появява през 1924 г. и става често срещана поговорка през годините на Втората световна война.

92 Прасетата са конституционно защитени във Флорида.

Написана за първи път през 1838 г., Конституцията на щата Флорида гарантира правото на неприкосновеност на личния живот, свободата на словото и правото на бременни прасета да бъдат свободни от клетки. За разлика от много луди или остарели закони, тази поправка е скорошна (приета през 2002 г.) и идва от добронамерено място: предотвратяването на жестокостта към животните. По време на бременност прасето не трябва да бъде затворено или дори вързано така, че да не може да се върти свободно.

93г-н Cherry чупи всички рекорди, за които не сте чували.

Рекордьорът на Япония за най-много счупени рекорди е Чери Йошитаке, детски аниматор, наричан „г-н Чери“. Само през 2018 г. г-н Чери постави едноминутни рекорди за най-много облечени чифтове бельо (36), най-много изядени печени зърна (71) и най-много нарязани ябълки (37).

94 Потта всъщност не мирише.

Може да забележите, че всяка пот, която отделяте веднага след душ, не мирише толкова лошо. Това е така, защото самата ви пот не е воняща; това са бактериите по кожата ви, които разграждат потта, което причинява миризмата. Освен това ще откриете, че потта на ръцете и краката ви не мирише толкова силно, колкото подмишниците ви. Това е така, защото потните жлези в подмишниците ви отделят повече протеини в тъмна, влажна среда - идеалното място и храна за бактериите.

95 Някои планети произвеждат диамантен дъжд.

Сатурн и Юпитер са газови гигантски планети, които произвеждат наистина уникална форма на времето. Наскоро учените откриха, че в тези атмосфери има много въглерод. Когато въглеродните сажди бъдат ударени от мълния, те се втвърдяват в графит и падат надолу, където налягането на атмосферата ги втвърдява допълнително, докато се превърнат в… диамант! Бурите на тези планети могат буквално да завалят диаманти с големина от сантиметър.

96 Акулите могат да живеят пет века.

Известно е, че гренландските акули са едни от най-старите живи животни в нашия свят. Изследователите направиха въглеродно датиране на гренландска акула, която беше уловена през 2014 г., и установиха, че е на около 392 години. Допълнителни тестове разкриха, че нашите рибки може да са на възраст до 500 години. Да, това би означавало, че нашите гериатрични приятели щяха да са живи, когато Леонардо да Винчи рисува "Мона Лиза".

97 Има цял град под една скала.

Ако някога са ви обвинявали, че „живеете под скала“, ще се почувствате като у дома си в Setenil de Las Bodegas в Испания. Много от 3000-те жители на този малък град живеят, работят и играят в дефиле под огромна скалиста част, където домовете са построени направо в скалата. Той осигурява толкова много подслон, че историците смятат, че тази област е била заета от човешки селища от каменната ера.

98 Незаконно е да се продава туршия без отскачане на някого в Кънектикът.

Този закон постави библиотекарите в Кънектикът в доста неприятна ситуация. Законът всъщност възниква като легенда и хората изискват истината. В продължение на часове библиотекари в щата сканираха минали архиви на закони в щата, докато един библиотекар в крайна сметка не намери истината в Hartford Courant. Законът всъщност беше наредба, създадена през 1945 г., за да осуети опаковчиците на кисели краставички Моузес Декслър и Сидни Спарър. Тези двама мъже продаваха негодни за консумация кисели краставички, така че лабораториите проведоха експерименти и установиха, че ако не скача, не яжте и грам!

99 Бермудският триъгълник не е по-вероятно да причини мистериозно изчезване, отколкото където и да било другаде.

Тази зона в Северно Атлантическо море се нарича още „Триъгълникът на дявола“, защото е зона от океана, която се простира между върха на Флорида, Бермудите и Пуерто Рико. Смята се, че привидно поглъща кораби и самолети. Изследователи още от времето на Христофор Колумб съобщават за странни събития, като огнени топки в небето (които се оказват разбиващ се метеор).

Но историците, учените и бреговата охрана на САЩ са доказали, че няма по-голяма вероятност корабите да изчезнат в Бермудския триъгълник, отколкото навсякъде другаде в океана. Много предишни изчезвания бяха демистифицирани, тъй като бяха открити останки от многобройни останки или обяснени от метеорологичните модели в района по това време.

100 Има световен рекорд — и щастлив край — за най-голямо разстояние, изхвърлено при автомобилна катастрофа.

Това е един световен рекорд, който може да не искате да пробвате и да подобрите. Кола, движеща се със 70 мили в час, блъсна Матю Макнайт, фелдшер извън службата, който той спря, за да помогне при инцидент отстрани на междущатска магистрала през 2001 г. Той беше хвърлен на 118 фута, почти половин футболно игрище.

Ерик Брейдър, неговият лекар в спешното отделение, каза на Макнайт, че трябва да го изпрати в Книгата на световните рекорди на Гинес, но Макнайт го отхвърли като шега. Брейдър беше толкова впечатлен от подвига, че все пак изпрати документите, които бяха одобрени през 2003 г., но не направиха разрез до изданието си през 2008 г.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР