Всеобщопризнат стереотип е, че жена на стайна температура трябва да

...
Всеобщопризнат стереотип е, че жена на стайна температура трябва да
Коментари Харесай

Разкриха защо на жените винаги им е по-студено

Всеобщопризнат стандарт е, че жена на стайна температура би трябвало да има палто. Но дали това е научна истина?

Ако оставим настрани чистото наблюдаване, доста малко следени изследвания са изследвали по какъв начин мъжкото и женското тяло устоят на ниски температури.

Ново изследване изненада откривателите от Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати (NIH), като откри, че няма разлика сред половете във възприемането на студена стая и доста дребни разлики сред половете във физиологичната реакция към нея.

По време на проучването група от 28 мъже и дами прекарват пет часа в стая с следена температура, облечени в ризи, къси панталони или поли и чорапи. Всеки ден участниците са били физически следени и интервюирани за комфорта им, до момента в който температурата е варирала сред 17 и 31 ºC.

Противно на това, което откривателите от NIH са очаквали да открият, дамите в изследването са имали малко по-висока съществена телесна температура при по-ниски температури, в сравнение с мъжете.

Не са следени полови разлики в усвояването на глюкоза, мускулната електрическа
интензивността, температурата на кожата или индуцираната от студа термогенеза.

Study Reveals Whether Women Actually Feel Cold More Than Men
— Oden (@Gjallarhornet)
Изглежда, че макар че участничките са били физически по-малки от мъжете и са произвеждали по-малко телесна топлота като цяло, релативно по-високото наличие на мазнини в тялото им е помогнало да се балансират везните.

Въз основа на получените резултати откривателите от NIH настояват, че зоната на температурен комфорт на женското тяло е към 22 °C - с градус по-ниска от междинната стойност при мъжете.

Това допуска, че с понижаването на температурите женският организъм не би трябвало да изразходва сила за стопляне толкоз бързо, колкото мъжкият, което дава на дамите по- " арктически " топлинен профил.

Но тази разлика сред половете, въпреки и забележителна, не дава огромни преимущества. С понижаването на температурите до 17 ºC откривателите не откриват полови разлики при започване на треперенето или в това какъв брой удобно или некомфортно съгласно участниците се усещат в стаята.

В предишното учените допускаха, че дамите изстиват при по-високи температури от мъжете заради физиологични полови разлики, като да вземем за пример по-ниско произвеждане на топлота, по-голяма загуба на топлота или по-големи потребности от топлота. Но нито една от тези хипотези не дава отговор изцяло на последните резултати.

Едно малко изследване надали ще постави завършек на дебата, само че може би е време да се премине оттатък наблюдателните изследвания и общия консенсус и да се стартира да се изследва същинската просвета.

И до през днешния ден има доста малко изследвания, които прецизно са ревизирали половите разлики в терморегулацията. Всъщност в исторически проект цялата област на човешката физиология се е фокусирала най-вече върху мъжкото тяло, употребявайки го като стандарт за цялото човечество.

Подобен стеснен или даже бинарен метод пропуща огромна част от картината. Хормоналните промени и медикаментите, да вземем за пример, също могат да повлияят на метода, по който човек реагира и възприема температурните промени, а тези фактори, от своя страна, могат да бъдат повлияни от пола на индивида.

" Основните фактори, които способстват за самостоятелните разлики в човешката терморегулация, са физическите характерности, в това число размерът и съставът на тялото, които могат да бъдат отчасти опосредствани от пола " , заключават откривателите от NIH.

(Във видеото може да научите повече за: Над 91 жертви на студеното време в САЩ)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР