Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури

...
Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури
Коментари Харесай

С подписването на два договора започва изграждането на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов кулоар, който би трябвало да обезпечи диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ. Държавният газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ подписа в Министерския съвет двете най-важни публични поръчки с изпълнителите - консорциуми сред български и американски компании – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. С това започват действителните действия за повишение на потенциалите сред Гърция и България и България и Румъния, след чието довеждане докрай българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя спомагателни количества полутечен природен газ от надеждни източници, в това число Съединени американски щати, Азербайджан, Египет и други. Проектът е взаимен сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, като се чака да завърши в края на идната година. 

" Поставя се началото на стратегическата самодейност Вертикален газов кулоар. С подписването на документите стартира проектирането и построяването на част от нужната газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще обезпечи увеличение на потенциала за транспорт на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния. Съоръжението има огромно значение за България и заради това към този момент са съгласувани гаранциите за реализирането на плана. Бъдете сигурни, че ще бъде осъществено всичко, с цел да бъде механически гарантиран този план ", сподели служебният министър председател Димитър Главчев и добави, че планът дава опция преди всичко за диверсификация, представен от Българска телеграфна агенция. 

" Вертикалният газов кулоар освен ще бъде стратегическа самодейност със значение за целия район, само че и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност в един по-широк район. Днешната социална поръчка, за която беше подписан договорът, е най-ключовата за осъществяване на този план ", съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов . Той уточни, че за двата контракта финансовият запас, който ще бъде зает, е към 485 млн. лв.. С тези пари ще бъде повишен входният потенциал от Гърция към България и изходният от България към Румъния и оттова - до Украйна. Проектът е от основно значение предвид на идното прекъсване на преноса на съветски газ през Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР