Едва 1500 лв. заплата, но дори тя не се осигурява

...
Едва 1500 лв. заплата, но дори тя не се осигурява
Коментари Харесай

1000 медсестри напускат системата всяка година

Едва 1500 лева заплата, само че даже тя не се обезпечава в множеството лечебни заведения
Всяка година 800-1000 медицински сестри напущат специалността, като част от тях отпътуват за чужбина, а оставащите в България напущат здравната система. Това сподели Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

По думите є, в България всяка трета медсестра е над 65-годишна възраст, а с цел да работи умерено здравната система, са ни нужни над 50 хиляди медицински сестри. По данни на асоциацията в България работят едвам 21 860.

Според отчет на Съвета по стопански разбори към Министерския съвет у нас не доближават близо 17 000 медицински сестри или близо 60 % от наличните през 2021 година. На един доктор се пада по-малко от една сестра. Ако би трябвало да бъде достигнато естественото съответствие 2 към 1, в системата би трябвало да влязат 29 000 сестри.

В множеството лечебни заведения не се обезпечава указаната в Колективния трудов контракт (КТД) съществена заплата за здравна сестра - 1500 лева, която пък е и извънредно незадоволителна за прехрана и продължаващо професионално развиване на здравна сестра, уточни Василева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР