„Европейският съюз вярва, че всички политически сили в Северна Македония

...
„Европейският съюз вярва, че всички политически сили в Северна Македония
Коментари Харесай

ЕК призова за честни избори и конституционни промени в РСМ


„ Европейският съюз има вяра, че всички политически сили в Северна Македония ще поддържат напредъка на страната по европейския път “.

Това съобщи представителят на Европейската комисия за политиката на съседство и разширението Ана Писонеро във връзка упованията от утрешните президентски и парламентарни избори.

„ Ние ясно поддържаме вероятността за участие на Северна Македония в Европейски Съюз и се надяваме, че ще можем да отворим преговорния развой допустимо най-скоро. Европейският съюз следи от близко процеса на президентските и парламентарните избори “, добави Писонеро.

„ Европейският съвет даде индикации за упованията си от страната в своите изводи, и Северна Македония се ангажира с изменение на конституцията си “, добави тя.

В заключенията, отдадени на разширението от последните срещи на върха на Европейски Съюз, се уточни че Европейският съвет е подготвен да свика идната Междуправителствена конференция без спомагателни забавяния и без в допълнение политическо решение в близко бъдеще.

" Северна Македония би трябвало извърши уговорката си да одобри конституционните промени в сходство с вътрешните си процедури, както е посочено в заключенията на Съвета от юли 2022 година ", сподели представителят.

Съветът приканва Северна Македония да форсира приемането на тези промени, след което е подготвена да отвори първия кръг от договаряния допустимо най-скоро.

„ Надявам се, че и Северна Македония, и Албания ще могат да стартират договаряния по първия клъстер - главните права, допустимо най-скоро. Решението по кое време ще бъдат свикани идващите междуправителствени конференции към този момент е в ръцете на държавите-членки “, изясни Писонеро. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР