Европейският съюз отпуска 560 милиона евро за реализирането на общо

...
Европейският съюз отпуска 560 милиона евро за реализирането на общо
Коментари Харесай

Европейския съюз отпуска 560 млн. евро за океаните и моретата

Европейският съюз отпуска 560 милиона евро за реализирането на общо 36 плана за възстановяване положението на моретата и океаните. Този ангажимент разгласи вицепрезидентът на Европейската комисия и висш представител на Европейски Съюз във външната политика и сигурността Федерика Могерини при започване на четвъртата конференция за океаните в малтийскатат столица Валета, която събра 90 делегати, 25 министри, представители на бизнеса и цивилен организации от 400 страни. Всички те ще поемат съответни задължения за решаването на проблеми като замърсяването на морските води с пластмаса, индустриални боклуци и пестициди, свръхулова и противозаконния лов на риба.

В речта си Могерини акцентира на прогнозата, че до 2050 година пластмасата в моретата и океаните евентуално ще е повече от рибите. " Ние сме част от този проблем и би трябвало да решим дали желаеме да сме част от решението. " Събитието на високо ниво беше намерено с изявления на английския принц Чарлс и принц Алберт на Монако, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела.

" Океаните са най-голямото благосъстояние, което имаме. Но това благосъстояние може да се трансформира в опасност и огромен риск, в случай че не се погрижим от него, " сподели пред публицисти Могерини. Сред главните опасности, на които тя акцентира са климатичните промени, покачващото се равнището на моретата, мощните и чести урагани, замърсяването, свръхулова на риба.

" Пластмасата, която сме произвели през 50-те, към момента е в морето. Не е надалеч времето, когато всяка риба, която консумираме, ще съдържа пластмаса. Пластмасата към този момент е в нашето меню, " съобщи в изявлението си принцът на Уелс, който от години е зает с редица екологични дела. По думите му, пътят към преодоляване на проблемите са кръговата стопанска система.

 Европейския съюз отпуска 560 млн. евро за океаните и моретата
© "Our Oceans "

10% от водите на Европейски Съюз: предпазени зони

Представителите на Европейския съюз оповестиха още, че Брюксел поема и различен значителен ангажимент: 10% от морските територии на Европейски Съюз да бъдат оповестени за предпазени територии в околните няколко години. По думите на еврокомисар Кармену Вела една от първите такива предпазени зони ще е в Адриатическо море, чака се тя да е със внушителни размери.

Паралелно Европейски Съюз ще поддържа дейностите на Австралия за основаването на предпазена морска зона в Антарктически води, желанията са това да най-голямата предпазена зона в света.

Брюксел ще влага и в нови технологии за сигурността и защитата на морските води. 4 млн. Евро от плануваните 560 млн. евро за проблемите на океаните ще отидат за сателитна стратегия за мониторинг на замърсяването над Северния Атлантически океан, Тихия океан, Карибите, заяви пред публицисти Могерини.

Други 37 млн. Евро са планувани за план в Югоизточна Африка за създаването на начинания за различни способи за прехранване в Сомалия като мярка против морското пиратство.

В откриващата си тирада министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат разгласи, че 30% от националните води на Малта също ще бъдат оповестени за предпазени територии. До 2020 година страната ще понижи пластамасовите си боклуци с 70%. Една от сериозните ограничения за постигането на този % ще бъде въвеждането на система за връщане на пластмасов боклук против възнаграждение.

Целта на конференцията са съответни задължения от държавни управления, бизнеси и неправителствени организации, които да понижат замърсяването в моретата, да ръководят стабилно водните запаси, да смекчат изменението на климата. От 2014 година конференцията " Нашият океан " е съумяла да инициира 250 плана за спасяването на океаните по целия свят, да насочи над 8,2 милиарда евро за тези начинания и да реализира оповестяването на 9,9 млн. кв. Км нови морски предпазени територии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР