Окръжният съд в Бургас даде старт на делото за смъртта

...
Окръжният съд в Бургас даде старт на делото за смъртта
Коментари Харесай

Делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас: Прокуратурата е категорична – сблъсъкът е умишлен

Окръжният съд в Бургас даде старт на делото за гибелта на двамата служители на реда, които бяха блъснати от рейс, цялостен с мигранти. В края на август 2022 година живота си изгубиха Йордан Илиев и Атанас Градев, които пробваха да спрат транспортното средство, преследвано от полицията с километри. Единственият обвинен е водачът сириец Омар Аднан.

Въпреки че всички събрани доказателства досега сочат, че ударът на рейса с патрулния автомобил е бил тенденциозен, през днешния ден юристът на шофьора-сириец изиска преквалификация на обвиняването - от съзнателно в непредумишлено.

Калин Янев, длъжностен бранител на подсъдимия: " Клиентът ми не е желал и не е допускал настъпването на гибелта на двамата полицейски чиновници. Вижте в интернет има запис на пътнотранспортното произшествие и ще видите, че той прави избавителна маневра завиване надясно, с цел да избегне съприкосновението с полицейския автомобил, което изключва предумисъл. "



Петър Димитров, юрист на околните на починалите: " За какви смекчаващи условия можем да приказваме по този развой, апелирам ви се! Няма по-тежко закононарушение от това да убиеш двама почтени служители на реда, които извършват служебния си дълг напълно съзнателно и невъзмутимо. "

Омар Аднан е дал пояснение и за какво не е спрял рейса, макар полицейските разпоредби, в продължение на 30-километрово гонене.

Калин Янев, длъжностен бранител на подсъдимия: " Не е спрял, защото е бил под стрес, страхувал се е, мислил си е, че ще го убият, въпреки всичко е в непозната страна. "

Прокуратурата е безапелационна – конфликтът е тенденциозен. Това удостоверява и комплицираната автотехническа експертиза, която забави делото, само че откри, че рейсът се е врязал в колата на двамата служители на реда със 78 км/ч, два пъти по-висока от позволената в сектора.

Димитър Узунов, прокурор по делото: " Прокуратурата се постара да обясни всички обстоятелства от момента на влизането на обвинения, към този момент обвиняем, на територията на Република България досега на закононарушението. За предявеното му обвиняване плануваното наказване е от 15 до 20 години или пожизнен затвор. "



фотоси: Българска телеграфна агенция

А околните на починалите служители на реда имат вяра на съда, че ще постанови обективна присъда.

Панайот Градев, татко на починалия Атанас Градев: " За най-тежкото наказване ще упорствам. Голяма тъга, огромно злощастие ми се случи. Като при всички родители, които са потърпевши от такива. Това за мен си е чисто ликвидиране, освен това съзнателно. "

Делото продължава през юни. Ще бъдат разпитани 111 очевидци и 19 движимости лица.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР