Европейски моден гигант навлиза на БалканитеЕдна от най-големите европейски вериги

...
Европейски моден гигант навлиза на БалканитеЕдна от най-големите европейски вериги
Коментари Харесай

Седмични новини: Икономиката и инфлацията се забавят; ЕЦБ изтегля рекордна сума от системата

Европейски фешън колос навлиза на Балканите
Една от най-големите европейски вериги за облекла Primark отваря първия си магазин на Балканите. Той ще се намира в Румъния, а ходът на стилния колос идва тъкмо в навечерието на празничния сезон. Новият магазин е ситуиран в комерсиалния център ParkLake в Букурещ и възнамерява да посрещне първите клиенти на 15 декември.
Драстично стесняване на рекламните бюджети би било неточност
Как реагира на продължаващите стопански и геополитически земетресения другояче сензитивният рекламен пазар и за какво таман в миг на турбуленции е значимо бюджетите да не се свиват? Отразява ли се рецесията на доверието у обществените мрежи върху решенията на родните рекламодатели? Как се разви българската промишленост през годините и какво следва пред нея? Тези и други въпроси разяснява пред Economic.bg Грета Колева, ръководещ шеф на Graffiti BBDO и Proximity Sofia. За 15-а година поред тя е член на журито на влиятелните награди „ Effie България “. Повече за новостите в тазгодишния конкурс и провокациите пред промишлеността – четете в изявлението с нея. 
След невъобразим растеж: Охлаждането на имотния пазар в България стартира
През последната година пазарът на недвижими парцели в България се нажежи до алено и станахме очевидци на невъобразим растеж в цените на жилищата. Дали обстановката е била в резултат на балон, или не, факт е, че пазарът стартира да се охлажда.
ЕЦБ стартира най-голямото евакуиране на пари от финансовата система
Европейската централна банка ще стартира в петък най-голямото в историята си изтегляне на пари от банковата система на еврозоната. Финансовата институция дава опция на комерсиалните банки да изплатят стотици милиарди евро заеми, написа Reuters.
Служебният кабинет зачертава мегапроекта за акумулатори на Асен Василев
Служебният кабинет на президента Румен Радев обмисля да се откаже от най-полемичния план, заложен в българския План за възобновяване – комплексът с акумулатори в Маришкия басейн. Мегаструктурата беше категорично желана от бившия финансов министър Асен Василев, който даже беше подготвен " да заплати "  с държавни пари възможната глоба от Европейска комисия поради в началото недобре квалифицирания план.
Европейски Съюз позволи по-високия Данък добавена стойност предел в България
Съветът на Европейския съюз позволи на България да увеличи прага за регистрация по Данък добавена стойност. По този метод се дава право на националните управляващи да освободят от Данък добавена стойност юридически лица с годишен оборот до 100 хиляди лева
Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол
Италианският консорциум Exe Solar стартира построяването на цех за произвеждане на фотоволтаични модули в Ямбол. Инвестицията е в размер на 13 млн. лева Според проекта на компанията строителството ще започва през април, а заводът се чака да проработи до края на идната година.
Пенсионерите ще получат по 70 лева коледна добавка
Пенсионерите в България ще получат по 70 лева под формата на коледни добавки. Решението е взето на съвещание на Министерския съвет в сряда, а новината бе обявена от министърът на финансите Росица Велкова и общественият министър Лазар Лазаров на брифинг.
АПИ готви четиригодишни поръчки за поддръжка на пътища
Агенция „ Пътна инфраструктура “ разкри малко повече детайлности към новите мегапоръчки за поддържане на пътищата в страната. На чуване в Регионалната комисия в Народното събрание ръководителят на АПИ Иво Иванов уточни, че новите търгове ще бъдат пуснати скоро, а определените реализатори ще поддържат пътната мрежа за период от 4 години.
„ Защо ви е боязън от контрол, господин Лорер? “: Пулев трансформира контрола във ФнФ
Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев през днешния ден публично назначи 3-членен Надзорен съвет към „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД (Фонд на фондовете). Това се случва след поредна порция подозрения за спор на ползи в сдружението и решение на Министерския съвет за смяна на устава и прекосяване от едностепенна форма на ръководство към двустепенна.
НАСА изстреля сполучливо транспортен съд към Луната
Огромната лунна ракета от последващо потомство на НАСА излетя сполучливо от галактическия център „ Кенеди “ в Кейп Канаверал, Флорида, рано тази заран, оповестява Reuters. Това е дебютният полет на високата 32 етажа ракета Space Launch System (SLS), която ще изпрати капсулата Orion на триседмично тестово пътешестване към Луната и назад без астронавти на борда.
Инфлацията в България се забави – за първи път от 2 години
Годишната инфлация в България се забави през октомври – нещо, което се случва за първи път от близо две години. През септември тя докосваше 19%, а месец по-късно междинното повишаване на цените е 17.6%. Все отново инфлацията остава покрай 25-годишния си връх, където се намира от средата на годината.
Българската стопанска система се е забавила през лятото
Брутният вътрешен артикул на България набъбна с 3.2% през третото тримесечие на тази година по отношение на съпоставимия интервал на предходната. Това демонстрират експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), които са първата действителна картина по какъв начин е минал интензивният летен сезон в страната. Числата ще претърпят първа проверка на 7 декември, когато ще бъдат оповестени и детайлни данни за развиването на българската стопанска система.
Европейска комисия пришпорва България да се забърза с Плана за възобновяване
Европейската комисия прикани неведнъж българските управляващи да се забързат с оставащата работа по Плана за възобновяване. Това стана по време на първата годишна среща за механизма, посетител на която в България е ръководителят на работната група за възобновяване и резистентност в границите на Европейската комисия Селин Гауер. Тя посочи, че България към този момент разполага единствено с три години за осъществяването на плановете по Плана и би трябвало да форсира обвързваните с него процеси.
Китай спъва световния проект за отвод от въглища
Богатите страни се придържат към уговорката си да се откажат от въглищата макар енергийната рецесия. Разширяващият се въглищен флот на Китай обаче рискува да блокира битката с изменението на климата макар плануваните затваряния на въглищни централи, написа Reuters.
Осеммилиардният човек е реалност: Населението пораства и това вещае проблеми
Населението на планетата към този момент е над осем милиарда души. Това демонстрира информация в уеб страницата worldometers.info, който следи броя на хората на Земята в действително време. От Комисията на Организация на обединените нации по популацията и развиването установяваха във Фейсбук на 15 ноември: „ Светът доближи още един крайъгълен камък в популацията, откакто момиченце, родено в Тондо, Манила, беше определено алегорично за осеммилиардния човек в света “. Маргарита Вилоренте роди дъщеричката си Винис малко след среднощ – в 1:29 ч. сутринта.
Възстановяването на Летище Русе върви към цялостен неуспех
Възстановяването на полетите на Летище Русе продължава да се бави и по всяка възможност аеропортът няма да проработи и в края на годината. Транспортният министър Николай Събев, част от кабинета " Петков ", беше направил амбициозно заричане летището да проработи още през април. Той не можа да го съблюдава, а постоянното държавно управление по-късно даде обещание това да се случи до края на 2022 година
България занапред ще договаря за излизането от двете руски банки
След към два месеца Чехия и Словакия дефинитивно ще излязат от капитала на двете интернационалните банки от руската ера – Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) и Международната капиталова банка (МИБ). В края на януари участието си в МБИС ще приключи и Полша, която обаче не е част от МИБ.
Сделката сред най-големите млечни компании в България влезе в Комисия за защита на конкуренцията
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира обзор на оповестената през септември мегасделка в бранша на хранителната индустрия. Втората по величина млекопреработвателна компания в България – основаната в Сливен „ Тирбул “ ЕАД – възнамерява да придобие 100% от капитала на водача на българския пазар – основаната в Пловдив „ Обединена млечна компания “, демонстрират регулаторните документи.
Енергийните обезщетения би трябвало да са ориентирани към извънредно нуждаещите се
Цената на електрическата енергия сега е по-ниска, в сравнение с беше в пика си лятото, тъй като цената на природния газ в Европа се намали доста поради свръфхпредлагането и по-високите температури от нормалното за годината. Така че сега компенсацията е безусловно задоволителна, с цел да покрие разликата сред нормалните цени, които заплаща бизнесът, и новите нива на пазара. На този стадий не е нужна по-висока помощ.
Българска платформа за къмпинг резервации стъпва в Гърция и Румъния
Българската платформа за онлайн резервации на къмпинги и каравани Karavani.bg планира да навлезе на пазарите в Гърция и Румъния още при започване на идната година. В южната ни съседка уеб сайтът ще разрешава резервации на каравани и къмпинги, а в северната – резервация тук-там от този вид в България.
Отстъпката за горивата ще продължи до края на годината
Кабинетът е взел решение да финансира в допълнение мярката, посредством която страната поема 25 ст. от цената за литър от някои всеобщи горива, до края на декември. Това съобщи в ефира на NOVA вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.
Догодина една трета от пенсионерите ще са под линията на беднотия
Пенсионерите под линията на беднотия след последното преизчисление на пенсиите на 1 октомври са малко над 306 хиляди, като съставляват общо 15% от всички. Това обаче внезапно ще се промени следващата година, когато линията на беднотия се подвига от 413 лева, колкото е сега, на 504 лева Така от началото на идната година пенсионерите под линията на беднотия ще доближат 665 хиляди, или близо една трета от всички. Тези данни изнесе служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвечерни вести седмични вести преглед ПоследниНай-четениНакратко 20 Седмични вести: Икономиката и инфлацията се забавят; ЕЦБ изтегля рекордна сума от системата Политика 132 Франция ще поддържа сметките за ток на компаниите с 8.4 милиарда евро Бюджет и финанси 304 Колко добавена стойност основават обособените области в България (инфографика) Компании 1036 Фалиралата криптоборса FTX дължи $3.1 милиарда на 50 кредитора Компании 17007 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Компании 16767 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Имоти 15558 След невъобразим растеж: Охлаждането на имотния пазар в България стартира Лукс 14461 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Историческо евакуиране на пари; Шенген се отдалечаваВечерни вести: Охлаждане на имотния пазар в България; Русия е в рецесияВечерни вести: Коледна добавка към пенсиите; Крачка по-близо до Организацията за икономическо сътрудничество и раз, само че под въпрос за ШенгенВечерни вести: Инфлацията в България се забави; Голямо съветско петролно катурване Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологии Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР