Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в

...
Над 150 гайдари пристигат в Нови пазар за участие в
Коментари Харесай

Силно пловдивско участие на конкурса “Вълшебни ритми”

Над 150 гайдари идват в Нови пазар за присъединяване в XXII Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни сформира “Вълшебни ритми ” 2024. Той ще се организира в интервала 14-16 юни, а участниците в него са от Нови пазар, Шумен, Добрич, Варна, Девня, Провадия, Долни чифлик, Дулово, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Котел, Несебър, Бургас, Лясковец и с. Константиново.

Събитието ще бъда намерено тържествено в 14:00 на 14 юни, петък. В първия конкурсен ден гостите на състезанието ще се насладят на осъществяванията на участниците от I група и концерт на Красимир Панчев. Във втория конкурсен ден,15 юни,  са осъществяванията на II и III групи както и дефиле на участниците в състезанието.

На 16 юни, неделя,  от 9:00 час е началото на конкурсната стратегия на самостоятелните реализатори от IV и V група.

От 10:00 часа е присъединяване на каба гайди, камерните сформира и оркестри, и инструментални камерни сформира с битови национални принадлежности.

От 13:00 ч. ще се организира награждаването на лауреатите, следвано от гала-концерт и закриване на състезанието.

Целта на състезанието е да търси и разпространява нови, надарени дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да подтиква високо професионално майсторство и живописен вкус; да стане средище за обмяна на реформаторски методики в актуалното образование на фолклорни реализатори.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни сформира „ Вълшебни ритми “ Нови пазар е скъпо прекарване за децата и младежите, позволявайки им да се свържат с културното си завещание и да разпалят интереса към творчеството. Той основава пространство за чудесата на българската национална музика, гарантиращо запазването на нашите културни обичаи за поколенията напред.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата и кмета на община Нови пазар.

Този план се осъществя с финансовата поддръжка на Министерството на културата.

НЧ „ Христо Ботев-1872 ” гр. Нови пазар
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР