България заема първо място сред страните членки на Европейския съюз

...
България заема първо място сред страните членки на Европейския съюз
Коментари Харесай

България е първенец в ЕС по ръст на строителството

България заема първо място измежду страните членки на Европейския съюз (ЕС) по растеж в строителството на годишна база през август. Това излиза наяве от предварителни данни на Евростат за бранш „ Строителство “.

Така строителството в страната ни е повишено с 5.5% през август 2024 година по отношение на година по-рано. Веднага след страната ни по този индикатор се подрежда Нидерландия с нарастване от 2.5 на 100. Третото място е за Португалия, която е отчела растеж в размер на 2%.

На другия полюс – с максимален спад в строителството измежду страните от Европейски Съюз е регистрирано в Словения (-17.1%), Словакия (-10.9%) и Полша (-7.7%).

Като цяло строителната продукция на здания в Европейския съюз през осмия месец на годината се е намалило с 2.5 на 100, а при гражданското строителство е регистриран спад с 3.9 на 100.
Какво демонстрират данните на месечна база?
Продукцията на бранш „ Строителство “ в Европейския съюз през август се е повишила с 0.4% на месечна база. В еврозоната обаче е регистрирано нарастване от 0.1 на 100.

В България нарастването в строителната продукция през август е 1.6 на 100. Което слага страната ни на трето място по този индикатор. Първенец в месечното нарастване е Швеция – с растеж от 7.2%. На второ място пък е Нидерланция със 6.3%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР