На 4 ноември (понеделник) 2024 г. от 18:00 ч. в

...
На 4 ноември (понеделник) 2024 г. от 18:00 ч. в
Коментари Харесай

Дебютна изложба на Мария Дипчикова

На 4 ноември (понеделник) 2024 година от 18:00 ч. в Природонаучния музей – Пловдив ще бъде открита дебютна независима галерия на художничката Мария Дипчикова със заглавие „ Сънища и действителност – Магии и стихии “ в изложбеното пространство на музея (зала „ Лотос “).

Изложбата е формирана от живописни картини, рисувани с акварелни и акрилни бои. Творбите на авторката ще бъдат в експозиция до 4 декември 2024 година

Завладяна от митовете и легендите на античните племена, живели по нашите земи, Мария Дипчикова прочувствено пресъздава силата и хубостта на днешния заобикалящ ни свят. Наблюдавайки картините на авторката, фенът има чувството, че от реката ще протегне божествената си ръка богинята на хубостта, хармонията и родовата принадлежност.

Слънцето, което участва в огромна част от картините, е знак на мъжкото начало, светлината и вярата за по-добро бъдеще. Луната и лунните етапи символизират цикличността и женското начало. Художничката, превзета от възхита към земята, на която е родена – земята на своите предшественици, с доста възприятие възпява неповторимата природа и всички богатства, с които тя ни подарява. Посланието на създателя е да обичаме, почитаме и съхраняваме заобикалящата ни природа, от която всеки един от нас е неизменима част.

Мария Дипчикова приключва Средно профилирано учебно заведение по изобразителни изкуства „ Елисавета Багряна “ в София  през 2000 година През същата година продължава своето обучение в Свободната академия за изобразително изкуство “Жул Паскин ” – компетентност живопис. Тя взе участие в редица групови изложения и получава награди в  състезания, измежду които и такива със обществена устременост ( “Творци против тютюнопушенето и дрогата “, 1999; “С информация против спин ”, 2000 и др.) През 2001 година взема присъединяване с шест произведения в интернационална галерия в Полша на Световния конгрес на културната общественост INTERLINGVА. От 2009 година стартира своето развиване като възпитател на изобразителното изкуство, като сега е учител в ОУ „ Васил Левски “ в с. Рогош. През 2017 година взе участие с три картини  в „ Биенале на колажа “ на Дружеството на пловдивските художници.

Входът за откриващото събитие е свободен.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР