Европейски лидери изразиха днес надежда при посещение в Израел, че

...
Европейски лидери изразиха днес надежда при посещение в Израел, че
Коментари Харесай

ЕС търси алтернатива на руския газ в Източното средиземноморие

Европейски водачи показаха през днешния ден вяра при посещаване в Израел, че доставките на природен газ от Източното средиземноморие могат да оказват помощ за понижаване на зависимостта от Русия на фона на продължаващата война в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Израел се оформи като експортьор на газ през последните години след разкриването на обилни крайбрежни находища и подписа амбициозно съглашение с Гърция и Кипър за създаване на общ водопровод. Евентуални нови доставки могат да спомагат за усилване на европейските наказания против Москва.

" На енергийния фронт ще работим дружно, като използваме газовите запаси на Източното средиземноморие и развиваме възобновимата сила ", сподели италианският министър-председател Марио Драги на взаимна конференция с израелския министър председател Нафтали Бенет. " Искаме да понижим зависимостта си от съветския газ и да ускорим енергийния преход към климатичните цели, които сме си сложили ", съобщи той.

Бенет сподели, че Израел поставя старания да направи природния газ наличен за Европа. Неговата канцелария съобщи, че двамата водачи също по този начин са разискали доставянето на газ за Европа през Египет.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също е в Израел, удостовери уговорката на Европейския съюз да се откъсне от зависимостта от съветския газ, като сподели, че Израел може да помогне.

" Сега ние изследваме способи за усилване на енергийното съдействие с Израел ", съобщи тя.

През януари Европейски Съюз отдели 657 милиона евро за строителството на 2000-мегаватов подводен електрически кабел, който да свързва електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция. Според Фон дер Лайен това ще бъде най-дълбокият и най-дългият сходен кабел, изграждан в миналото.

През 2020 година Гърция, Израел и Кипър подписаха контракт за изграждане на подводен водопровод, който да придвижва газ от нови крайбрежни залежи в Югоизточното средиземноморие към континентална Европа.

Очакваше се препоръчаният план с подобен бюджет 6 милиарда $ да задоволи към 10 % от газовите потребности на Европейски Съюз. Това обаче е обвързвано с политически и логистични компликации.

Израелски чиновници обявиха по това време, че построяването на тръбопровода може да отнеме седем години, и акцентираха като негови преимуществата това, че би бил по-малко уязвим на саботажи и че не пресича доста национални граници.

Строителството на тръбопровода още не е почнало, а Европейски Съюз към момента прави предварителни оценки и пресмята разноските. През април американски представител сподели, че той е прекомерно безценен, нежизнеспособен от икономическа позиция и би лишило прекомерно доста време, до момента в който обезпечи опция на съветския газ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР