Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази базовите лихви на рекордно

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще запази базовите лихви на рекордно
Коментари Харесай

ЕЦБ запазва лихвите рекордно ниски поне до средата на 2020 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще резервира базовите лихви на рекордно ниски равнища най-малко доникъде на 2020 година, като президентът на банката Марио Драги съобщи след съвещанието, че решението е било взето единомислещо от управителния съвет. Financial Times отбелязва, че нарастват страховете, че инфлацията в еврозоната е прекомерно ниска за постигане на дълготрайните цели на ЕЦБ от 2% и реализиране на непоклатимост на цените.

Решението на ЕЦБ идва единствено няколко дни откакто като ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл съобщи, че централната банка на Съединени американски щати е подготвена да понижи лихвите при нужда.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Увеличаващ се риск и нови прогнози

" Според изследванията на ЕЦБ към този момент негативните лихви не са засегнали доходността на банковата система по метод, който нарушава потенциала й да кредитира бизнесите. " Така Марио Драги оправда продължаващите негативни лихви по депозитите на комерсиалните банки в ЕЦБ, които от своя страна засягат спестяванията на цяла Европа. Базовата рента по рефинансирането остава нулева, до момента в който лихвите по депозитите остават негативни на -0.4%.

Предишните насоки за пазарите, които ЕЦБ даде през март, бяха, че лихвите ще останат на рекордно ниски равнища най-малко до края на 2019 година Удължението на минималния заключителен период на продължаващите фискални тласъци отразява утежняването в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, несполучливите към този момент договаряния за Brexit и цялостната геополитическа неустановеност, която визира пазарите сега.

ЕЦБ също промени малко прогнозите си за растежа на стопанската система на еврозоната от март. Смята се, че Брутният вътрешен продукт на еврозоната за 2019 година ще нарасне с 1.2%, с 0.1 прочие пункт повече от последните предвиждания, само че растежът през 2020 година се ревизира надолу с 0.2 прочие пункта до 1.4%.

Избор на принадлежности

На конференция след съвещанието на управителния съвет, което се организира във Вилнюс, Драги разгласи, че целият съвет на гуверньорите е дал своя вот единомислещо за удължаването на настоящия пакет ограничения. Въпреки това, президентът на банката посочи, че по време на полемиката е имало гласове за рестартирането на няколко от неконвенционалните принадлежности на банката.

Станало е дума за понижаване на лихвите в допълнение, изключително откакто банката е заключила, че към този момент рекордно ниските лихви не вредят на стопанската система на еврозоната. Също е било разисквано рестартирането на количествените облекчения посредством стратегия за изкупуване на държавни облигации, макар че предходната приключи едвам в края на 2018 година В последна сметка, банката към този момент взема решение да не задейства нови фискални принадлежности.

" Самото днешно изказване би трябвало да ви убеди, че инструментите на банката работят - макар нарасналата неустановеност считаме, че досегашните ограничения са задоволителни за стабилността на пазарите, само че сме подготвени да активираме нужните принадлежности при непредвидени произшествия ", опита се да успокои вложителите Драги.

Инфлацията си остава ниска

ЕЦБ предвижда, че междинната инфлация ще е 1.3% през 2019 година и 1.4% през 2020 година Тези равнища са надалеч от задачата от малко под 2%, които гони централната банка. Това повдига подозрения, че със сегашната политика банката не може да доближи равнището на инфлация, належащо за непоклатимост на валутата.

Драги също по този начин изясни, че безработицата в еврозоната става все по-ниска, следи се растеж на заплатите и макар ниската инфлация няма риск от дефлация. Експертните прогнози пък демонстрират, че заради рекордно ниската цена на немските 10-годишни облигации вложителите чакат съвсем нулева инфлация даже в най-силните стопански системи на еврозоната.

" Очакванията за инфлацията не се свличат надолу единствено в Европа, ами и по целия свят, макар че от по-високи равнища, в сравнение с тук, тъй че най-вероятно става дума за световен фактор, " изясни Драги.

Новото рефинансиране на банки

ЕЦБ даде и елементи по параметрите на новата стратегия за дълготрайното рефинансиране на банки. Банката реши лихвеният % за новата поредност целеви интервенции по дълготрайно рефинансиране (TLTRO III), които ще се вършат на тримесечие, за всяка интервенция да бъде на равнище от 10 базисни пункта над междинния лихвен % по главните интервенции на Евросистемата по рефинансиране за периода на съответната TLTRO.
За банки, чието отговарящо на изискванията чисто кредитиране надвиши избран бенчмарк, лихвеният % при TLTRO III ще бъде по-нисък и може да спадне до равнището на междинния лихвен % по депозитното облекчение за периода на интервенцията плюс 10 базисни пункта, се споделя в известието на ЕЦБ.

Разочаровани пазари

Инвеститорите явно чакаха смяна в проектите на банката отвън просто удължение на сегашната политика. Еврото се повиши с 0.5% по отношение на $ след новината и надмина 1.13 за $, само че по-късно се върна до 1.127. Това се приема като знак, че сегашните дейности се смятат за незадоволителни в адресирането на проблемите на европейската стопанска система от пазарите. Въпреки успокоителните думи на Драги ниската инфлация на еврото основава опасности от криза.

Сигналите, идващи от Федералния запас на Съединени американски щати, сочат, че следва понижаване на базовите лихви по заемите в долари. Без в допълнение деяние от страна на Драги това би оскъпило еврото по отношение на $ и в обстановка на ниска инфлация би вкарало така и така мощно забавящата се еврозона в криза, предизвестява икономистът от Станфордския университет Мелвин Краус.

Липсата на смяна в ограниченията повдига и друга паника - че след всичко, което ЕЦБ към този момент направи до този миг, банката няма място за маневри в изискванията на възходяща световна неустановеност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР