Европейската комисия ще предложи интернет платформите да бъдат задължавани да

...
Европейската комисия ще предложи интернет платформите да бъдат задължавани да
Коментари Харесай

ЕК почва да следи кое е опасно в нета, ще сваля цели страници

Европейската комисия ще предложи интернет платформите да бъдат задължавани да смъкват наличие, в случай че то бъде преценено като рисково. Това заяви еврокомисарят за правораздаването Вера Йоурова през днешния ден.

Предложението за нова европейска регулация ще бъде оповестено до края на септември и ще задължи уебсайтовете и обществените мрежи да отстраняват рисково наличие. Новото обвързване обаче няма да обгръща така наречен “реч на омразата”, защото огромните интернет платформи като Гугъл, Фейсбук, YouTube, Tweeter, Snapchat и други реализираха съглашение с Брюксел да го вършат непринудено.

" Взехме решението след задълбочена полемика, тъй като всичко във връзка с обществените мрежи и интернет не трябва да води до каквато и да е цензура. Въпреки това виждаме, че несъмнено наличие може да заплаши сигурността на европейските жители ", съобщи Йоурова.

Забраната ще се отнася до наличие, обвързвано с тероризма, " където стигнахме до умозаключение, че то съставлява прекомерно сериозен риск за хората ", добави тя.

Еврокомисията счита, че “в този случай би трябвало да имаме безспорна сигурност, че платформите и всички интернет снабдители ще изтриват наличието и ще сътрудничат на правоприлагащите органи”.

Както е известно, терористичните кафези употребяват някои приложения за известия, с цел да популяризират агитация и да се координират, като притежателите им отхвърлят да разкриват наличието на връзката.

Подобни проблеми неотдавна имаше с Messanger, който отхвърля да разшифрова криптирани известия на клиентите си, даже при следствия на тероризъм.

" По въпроси, свързани с тероризма и сигурността на жителите, не можем повече да разчитаме на доброволни дейности от страна на интернет доставчиците ", съобщи комисар Йоурова.

Идната седмица Брюксел ще предложи и нови правила за предизборната акция за европейските избори през май. Сред тях и рекомендация новите по-строги правила за работа с персоналните данни на жителите да бъдат прилагани по време на акцията от страна на държавните органи и институции, които имат отношение към изборите, както и от участващите политически партии.

Това ще се отнася, както към страните, които към този момент ползват Общия правилник по отношение на отбраната на данните (ОРЗД), по този начин и към тези, които още не са го вкарали в националното си законодателство. След последните е и България.

" Случаят с " Кеймбридж Аналитика " сподели, че микротаргетирането и злоупотребата с персонални данни може доста дейно да се употребява за политически акции. Това е нещо, което не желаем в Европа. Ние желаеме свободни жители да имат свободен избор, без да бъдат манипулирани или да се злоупотребява с данните им ", разяснява Йоурова.

Британската компания бе упрекната, че е употребила нелегално персонални данни на притежатели на Facbook профили, с цел да им основава психически портрети, които да насочват рекламодателите и уредниците на политически акции. Моделът е бил употребен по време на предизборната акция на Доналд Тръмп през 2014 година, с цел да убеди гласоподаватели да го поддържат против Хилъри Клинтън.

В края на май в Европейски Съюз влязоха в действие нови правила за потреблението на персоналните данни в интернет. Те плануват по-голяма роля на притежателите на данните при вземането на решение по какъв начин да се работи с тях. Гражданите имат право да желаят да бъде лимитирано обработването на техните данни, на изтриване, на промяна, както и по-широки благоприятни условия да бъдат бъдат осведомени, в случай че с техните данни бъде злоупотребено или бъдат откраднати от трета страна. Повечето страни, в това число България, още не са ги въвели в националното си законодателство.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР