Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро

...
Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро
Коментари Харесай

Явор Гечев: 10 млн. евро помощ заради украинския внос не са достатъчни

Европейската комисия предлага България да получи към 10 милиона евро помощ поради повдигането на националната възбрана за импорт на зърно от Украйна.

„ Тези пари са незадоволителни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и методите, по които е считана тази пропорция на средствата “. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той взе участие в откриването на единадесетия народен събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

„ Смятаме, че България е подценена във връзка с втория пакет от помощи от Европа “, сподели Гечев и напомни, че помощта за страната от първия пакет помощи по отношение на вноса от Украйна, е бил към 16 милиона лв..

Той посочи още, че министерството на земеделието е предложило 27 продукта за проучване до пети юни, измежду които както слънчогледовото масло, по този начин и сухото мляко и меда, които са били повишени като импорт през предходната година и наклонността продължава.

Министърът разяснява, че въпросът със сухото мляко е значим, тъй като за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30%, само че това не се е отразило на крайната цена в комерсиалните вериги.

По думите му, стопанската система бързо реагира, когато се качват цените, само че е доста плаха при тяхното понижаване.

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата беритба, стоката е над милион тона за три милиарда лв., а жътвата наближава.

Министерството на земеделието е посредник в диалозите сред браншовете на производителите и преработвателите – единственият спор е за цени при тези срещи. Българските преработватели на олио заявяват, че избират да работят с български слънчоглед, и се надявам обстановката да се възстановява, уточни Гечев.

Предстои приемането на обща декларация сред българското и украинското министерство на земеделието, при аномалии на пазара на земеделската продукция, поради вноса от Украйна да бъдат създадени разнообразни разновидности, които да усъвършенстват по този начин наречените коридори, извеждайки ги и от Европейски Съюз и от страната, уточни той и добави, че възбраните не са съвършеното решение, би трябвало да има механизми, които контролират този вид рецесии.

„ Когато има българска продукция, и тя е на по-висока цена, значи, че тя е качествена и се търси. Целта е да се обезпечи баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български артикул, той е с високо качество “, разяснява Гечев.

Той добави, че следва законова наредба, която да разреши съвместяване на общинските и държавни пасища с фотоволтаични паркове, което значи, че в случай че има такива уреди, би трябвало да са не повече от 50% от съответната повърхност и да са повдигнати на над 3 метра, с цел да може и пространството под тях да се употребява за пасбище.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР