Европейската комисия одобри близо 94 млн. евро за високоефективна централа

...
Европейската комисия одобри близо 94 млн. евро за високоефективна централа
Коментари Харесай

Еврокомисията дава близо 94 млн. евро за нова електроцентрала у нас

Европейската комисия утвърди близо 94 млн. евро за високоефективна централа за комбинирано произвеждане на сила от боклуци в България. Тя ще създава топлинна сила и електричество с мощ почти 55 MW за топлинната сила и 19 MW за електрическата енергия. За гориво ще бъдат употребявани към 180 000 тона негодни за преработване битови боклуци годишно. 

Инсталацията ще бъде построена от „ Топлофикация “ ЕАД и ще бъде обвързвана с топлофикационната мрежа на София. Предвижда се строителството й да завърши до края на 2023 г. 

„ Европейската поддръжка ще помогне на България да реализира задачите си във връзка с енергийната успеваемост и ще способства за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид в сходство с задачите на Европейски Съюз в региона на околната среда, без да се нарушава излишно конкуренцията “, разяснява комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Средствата от Европейска комисия са разпределени в две обособени ограничения: директна безплатна помощ в размер на почти 90,8 млн. евро (около 177,6 млн. лева.), финансирана от структурните фондове на Европейски Съюз, ръководени от България, както и заем, провиснал от Столична община на „ Топлофикация “ ЕАД с преференциална рента, възлизащ на почти 3 млн. евро (около 5,8 млн. лева.).

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР