Европейската комисия (ЕК) ще препоръча на държавите членки да започнат

...
Европейската комисия (ЕК) ще препоръча на държавите членки да започнат
Коментари Харесай

Брюксел одобрява започването на преговори с Украйна за членство в ЕС

Европейската комисия (ЕК) ще предложи на страните членки да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз с Украйна. Тази стъпка се счита за решаваща за присъединението на Киев, с цел да получи поддръжката на 27-те членки на блока, макар че му бяха сложени условия по кое време да стартират формалните договаряния, оповестява Financial Times.

В сряда Брюксел ще разгласява отчета си за напредъка на Украйна и другите претенденти за участие в Европейски Съюз.

След нашествието на Русия в страната през февруари предходната година Украйна трансформира участието си в Европейски Съюз наред с присъединението към НАТО в своя съществена геополитическа цел и стартира да извършва стратегия за промени, с цел да се приведе в сходство със стандартите на Брюксел, макар че се бори против експанзията на Москва.

Реклама
Миналата година Европейска комисия даде на Украйна статут на претендент за участие, а водачите на страните от Европейски Съюз ще гласоподават дали да се съгласят да стартират договаряния за участие на срещата на върха през декември въз основа на оценката на комисията за напредъка на Киев в осъществяването на седем значими промени.

" Комисията смята, че Украйна е изпълнила в задоволителна степен критериите... при изискване че продължи напъните си за промени и извърши оставащите условия в границите на седемте стъпки ", се показва в отчета съгласно изтекла първична версия.

" На тази основа комисията предлага на съвета да стартира договаряния за присъединение с Украйна ", като прибавя, че поучава водачите да договорят начална дата за публични договаряния едвам откакто Украйна одобри оставащите закони, свързани с декларациите за политическо имущество и лобиране, ограниченията против олигарсите и гаранциите за националните малцинства. Разширяването на Европейски Съюз Войната на Русия против Украйна сложи началото на полемиките за разширението на Европейски Съюз, защото Брюксел се ориентира към политика, която преглежда разширението като геополитическа нужда в лицето на съветската районна експанзия.

Шест страни от Западните Балкани също се стремят към участие, макар че са в доста разнообразни стадии на подготовка, а Молдова и Грузия също използваха войната в Украйна, с цел да развият своите кандидатури за участие.
Реклама
Докладът от 150 страници евентуално ще получи разбъркан отговор от формалните лица в Киев, някои от които в последно време се оплакват от несправедливите съгласно тях упования на Брюксел и от неналичието на самопризнание за работата, осъществена за толкоз малко време.

" Положителното е, че множеството страни членки разчитат на отчета на [Европейската] комисия ", съобщи Олга Стефанишина, заместител министър-председател на Украйна, отговарящ за интеграцията в Европейски Съюз и НАТО, преди да бъдат разкрити детайлности за отчета.

Тя съобщи, че Брюксел би трябвало да е наясно по какъв начин заключенията му могат да навредят на " морала " на Украйна и по какъв начин водачите на Европейски Съюз, които може да не поддържат мощно кандидатурата за участие на Киев, могат да се възползват от всевъзможни запаси от страна на комисията, с цел да се опълчват на нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР